Από τα γήπεδα, εθελοντές στη μάχη κατά του κορονοιού

Ο Γκαετάνο Τσερβέρο της Μπαρακάλντο (παίζει στην 3η κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου) και η Άνα Ρομέρο Μορένο της Μπέτις έβγαλαν τις στολές των ομάδων τους και δήλωσαν εθελοντές στη μάχη κατά της πανδημίας

Betfootball 22/04/20 - 19:26

Η γυναικεία ομάδα της Μπέτις και η Μπαρακάλντο της τρίτης κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου είναι το τελευταίο διάστημα δύο περήφανοι σύλλογοι. Ο λόγος της περηφάνιας τους δεν είναι ποδοσφαιρικός. Δεν είναι κάποια κατάκτηση του τίτλου, κάποιαν μεγάλη νίκη ή ένα σπουδαίο γκολ. Οι δύο σύλλογοι και οι οπαδοί τους είναι περήφανοι για τις πρωτοβουλίες δύο παικτών της. Του Γκαετάνο Τσερβέρο και της Άνα Ρομέρο Μορένο. Οι δύο παίκτες έχουν πτυχίο ιατρικής και από την πρώτη στιγμή έκαναν γνωστή τη διαθεσιμότητά τους στο ισπανικό σύστημα υγείας.

Ο 36χρονος Γκαετάνο Τσερβέρο με μεγάλη καριέρα στις μικρές κατηγορίες του ισπανικού ποδοσφαίρου (μετράει 243 γκολ!) μάλιστα, πρόλαβε και την… ισπανική κυβέρνηση όσον αφορά στα μέτρα και στην καραντίνα που ακολούθησε. Τρεις ημέρες πριν από την επίσημη καραντίνα, ο Τσερβέρο συγκέντρωσε όλη την ομάδα και με την υποστήριξη της διοίκησης τους είπε να μείνουν στα σπίτια τους και να μη φύγουν από εκεί… ποτέ, τουλάχιστον μέχρι την υποχώρηση της πανδημίας. “Τους είπα ότι είναι πολύ σοβαρό. Στην αρχή θα είναι για δύο εβδομάδες, μετά για άλλες δύο και στη συνέχεια ίσως ακόμα δύο…”, λέει στην αγγλική εφημερίδα Guardian o Τσερβέρο και συνεχίζει: “μίλησα με φίλους μου γιατρούς, με τον πατέρα μου που ήταν εξάσκησε την ιατρική για 45 χρόνια και κοντά του έκανα αρκετά πράγματα, αλλά και με τη φίλη μου που είναι φαρμακοποιός. Όλοι μου έλεγαν ότι είναι πολύ σοβαρό”. Μετά από την ενημέρωσή του στους συμπαίκτες του, ο Τσερβέρο άφησε τη Χώρα των Βάσκων και το Μπαρακάλντο και επέστρεψε στο σπίτι του στο Οβιέδο. Το πρώτο πράγμα που ήταν όταν έφτασε στο σπίτι του, ήταν να στείλει τις αιτήσεις του για εθελοντική εργασία στο Σύστημα Υγείας της Ισπανίας.

Ο Γκαετάνο Τσερβέρο ενημέρωσε τους συμπαίκτες του για τη σοβαρότητα της κατάστασης πριν από τα μέτρα που πήρε η ισπανική κυβέρνηση!

Στη συνέχεια, δήλωνε τη διαθεσιμότητά του σε όλο τον κόσμο με ένα μήνυμα από τα σόσιαλ μίντια του συλλόγου, ζητώντας ταυτόχρονα από όλο τον κόσμο να είναι προσεκτικός και να μένει στο σπίτι του. “Έστειλα αιτήσεις παντού, σε όλα τα νοσοκομεία και όπου αλλού θα μπορούσα να βοηθήσω. Μου έστειλαν αρκετές ευχαριστήριες απαντήσεις και μου είπαν ότι όταν θα εμφανιστεί κάποια ανάγκη, θα με ειδοποιήσουν”. Ο Τσερβέρο έχει βοηθήσει τον χειρουργό πατέρα του στο παρελθόν, αλλά ξέρει ότι δεν θα μπορούσε να μπει στην πρώτη γραμμή φροντίδας ασθενών με κορονοϊό. Γνωρίζει όμως, ότι μπορεί να βοηθήσει αλλού. “Η ιατρική είναι κλίση και ένιωσα αμέσως την ανάγκη να βοηθήσω. Είμαι έτοιμος να βοηθήσω σε ό,τι μου ζητηθεί». Μέχρι τότε, ο Τσερβέρο προσπαθεί να βοηθήσει όσους το χρειάζονται, όπως και τους γονείς του που δεν βγαίνουν από το σπίτι: «κάνω τα ψώνια τους, αλλά δεν τους βλέπω. Τα αφήνω στην πόρτα και τους χαιρετάω από μακριά, όπως και σε κάποιους άλλους ηλικιωμένους γείτονες», λέει χαρακτηριστικά.
Η Μπαρακάλντο και η Ρεάλ Οβιέδο στην οποία επίσης έχει αγωνιστεί, έχουν εκφράσει την περηφάνια τους, με την νυν ομάδα του μάλιστα, να ανακοινώνει: “ο δικός μας γιατρός δηλώνει εθελοντής για την καταπολέμηση της πανδημίας”. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και ο σύλλογος ενημέρωσε τους κατοίκους της πόλης ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι στη διάθεση των κατοίκων για οποιαδήποτε βοήθεια.
Χρόνο δεν έχασε ούτε η Άνα Ρομέρο Μορένο. Η 32χρονη παίκτρια της Μπέτις έχει τελειώσει επίσης ιατρική και όπως και ο Τσερβέρο, έκανε αμέσως τις αιτήσεις για εθελοντική εργασία στη μάχη κατά της πανδημίας. Πριν από λίγες ημέρες, η Ρομέρο κλήθηκε να βοηθήσει. “Είμαι πολύ χαρούμενη που μπορώ να βάλω ένα λιθαράκι στον τοίχο κατά του κορονοϊού”, δήλωσε με τη νέα της στολή, αυτή του γιατρού η Άνα Ρομέρο και συνέχισε: “ευχαριστώ και την Ρεάλ Μπέτις για τις διευκολύνσεις”.
Όσο για την επόμενη μέρα; Τόσο ο Τσερβέρο, όσο και η Ρομέρο Μορένο είναι επιφυλακτικοί. “Θα γίνονται τεστ σε 50 παίκτες πριν από κάθε παιχνίδι; Και τι θα γίνεται με τους παππούδες και τις γιαγιάδες που ίσως χρειάζονται περισσότερο το τεστ;”, λέει ο Τσερβέρο, με την Ρομέρο να συμπληρώνει: “θα είναι δύσκολο. Αυτή τη στιγμή, το μόνο που μετράει είναι η υγεία”.

Παρασκήνια

Θέματα