Η κόντρα των οπαδών της Ντόρτμουντ, με τον ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ

Η Μπορούσια θα παίξει χωρίς τους φιλάθλους της στην έδρα της Χόφενχαϊμ έως το καλοκαίρι του 2022, με τους Βεστφαλούς να εναντιώνονται στο μοντέλο διαχείρισης των "χωριατών"

Χωρίς τη συμπαράσταση των φιλάθλων της θα αγωνιστεί η Ντόρτμουντ τα επόμενα τρία χρόνια στην έδρα της Χόφενχαϊμ, έπειτα από απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ο λόγος είναι τα συνθήματα που φώναξαν οι οπαδοί της Μπορούσια στο τελευταίο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον του ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ, Ντίτμαρ Χοπ.

Η κόντρα των δύο πλευρών ξεκίνησε με την άνοδο των «χωριατών» το 2008 στην Μπουντεσλίγκα, με τη βοήθεια του δισεκατομμυριούχου, Ντίτμαρ Χοπ, με τους φιλάθλους της Ντόρτμουντ να διαμαρτύρονται γιατί πιστεύουν πως η παρουσία της Χόφενχαϊμ είναι αντίθετη με την ποδοσφαιρική κουλτούρα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Στην Μπουντεσλίγκα υπάρχει ο νόμος του «50+1», σύμφωνα με τον οποίο το 51% των μετοχών ενός συλλόγου πρέπει να ανήκει στα μέλη του και δεν μπορούν εταιρίες ή πρόσωπα να κατέχουν την πλειοψηφία, προκειμένου οι αποφάσεις να παίρνονται σε γενικές συνελεύσεις. Εξαιρέσεις αποτελούν πρόσωπα ή εταιρίες που χρηματοδοτούν ένα σύλλογο για πάνω από 20 χρόνια, όπως συμβαίνει στην Λεβερκούζεν με την φαρμακοβιομηχανία Μπάγερ και την Βόλφσμπουργκ με την αυτοκινητοβιομηχανία Βολγκσβάγκεν, ενώ σε αυτές προστέθηκε και η Χόφενχαϊμ, με το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών να ανήκει στον Ντίτμαρ Χοπ.

Πριν από το ματς της Χόφενχαϊμ με την Ντόρτμουντ τον Μάιο του 2018, οι οπαδοί της Μπορούσια είχαν σηκώσει ένα πανό με το πρόσωπο του Χοπ και έναν στόχο ζωγραφισμένο πάνω του, ενώ παράλληλα του φώναζαν πως είναι «πουτ… γιος». Με τη βοήθεια των καμερών και των μικροφώνων που έχουν τοποθετηθεί στη θύρα που κάθονται οι φιλοξενούμενοι στο γήπεδο της Χόφενχαϊμ, έπειτα από εντολή του Χοπ τον Ιανουάριου του 2018, οι δικηγόροι του αναγνώρισαν πέντε φιλάθλους που φώναζαν το παραπάνω σύνθημα και προχώρησαν σε μηνύσεις. Στο δικαστήριο που ακολούθησε επιβλήθηκαν στους φιλάθλους χρηματικά πρόστιμα, ενώ στην Ντόρτμουντ επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ, καθώς και τριετής απαγόρευση με αναστολή, της παρουσίας των οπαδών της στα ματς στην έδρα της Χόφενχαιμ.

Το πανό εναντίον του ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ντίτμαρ Χοπ βρέθηκε στο στόχαστρο αντίπαλων οπαδών, αφού ο 80χρονος δισεκατομμυριούχος είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο για τους φιλάθλους των περισσότερων ομάδων στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Για τους φιλάθλους των παραδοσιακών συλλόγων της Γερμανίας, ο Χοπ και η Χόφενχαϊμ αποτελούν κάτι το ψεύτικο και ένα πρότζεκτ που έχει να κάνει με τη διαφήμιση και την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου. Έχοντας την οικονομική στήριξη του Χοπ που είχε πλειοψηφία των μετοχών της, η Χόφενχαϊμ κατάφερε να ξεπεράσει παραδοσιακούς συλλόγους της Γερμανίας που δεσμεύονται από το νόμο του «50+1» και ανέβηκε τη μία κατηγορία μετά την άλλη. Χωρίς να έχει ουσιαστική οπαδική βάση, η Χόφενχαϊμ βρέθηκε στην Μπουντεσλίγκα και οι αντίπαλοι οπαδοί θεωρούν πως τέτοιες ομάδες (το ίδιο συμβαίνει και με την Λειψία), οι οποίες ξεπετάγονται λόγω των χρημάτων που επενδύουν οι ιδιοκτήτες τους, παίρνουν τη θέση συλλόγων με πολύ μεγαλύτερη οπαδική βάση. Οι οπαδοί της Κολωνίας για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός ματς απέναντι στην Χόφενχαϊμ τον Απρίλιο του 2017 είχαν σηκώσει πανό εναντίον του Χοπ, χαρακτηρίζοντας τη μητέρα του «πουτ…» και τον πατέρα του Ναζί.

Τα πανό που είχαν σηκώσει οι οπαδοί της Κολωνίας εναντίον του Χοπ

Τις περισσότερες φορές ο ιδιοκτήτης της Χόφενχαϊμ αγνοούσε τα συνθήματα σε βάρος του, ενώ όσες φορές προχωρούσε σε μηνύσεις, στη συνέχεια τις απέσυρε, έπειτα από μία επίσημη συγνώμη, όμως με τους οπαδούς της Ντόρτμουντ θέλησε να προχωρήσει το θέμα και η τιμωρία τους από το δικαστήριο έριξε… λάδι στη φωτιά που είχε ανάψει, με αποτέλεσμα σε κάθε ματς που κοντράρονται οι δύο ομάδες να υπάρχουν συνθήματα εναντίον του.

Ο ιδιοκτήτης της Χόφενχαϊμ, Ντίτμαρ Χοπ

Παρασκήνια

Θέματα