Ο Μάντζουκιτς στο 109’ έστειλε την Κροατία στον τελικό

Η Κροατία επικράτησε στην παράταση 2-1 της Αγγλίας και θα αντιμετωπίσει την Κυριακή (18:00) τη Γαλλία

Η Κροατία θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου την Κυριακή (18:00) απέναντι στη Γαλλία, μετά την επικράτησή της με 2-1 στην παράταση επί της Αγγλίας. Τα «λιοντάρια» μπορεί να προηγήθηκαν μόλις στο 5’ και να είχαν άψογη αμυντική λειτουργία για 60’, αλλά από εκεί και μετά οι Κροάτες ανέβασαν την απόδοσή τους, ισοφάρισαν, είχαν δοκάρι για να γυρίσουν το ματς, κάτι που τελικά το κατάφεραν στην παράταση.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για τα «λιοντάρια» του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αφού μόλις στο 5’ ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ με εντυπωσιακή απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τρίπιερ που έστειλε τη μπάλα στην αριστερή πλευρά του τέρματος του Σούμπασιτς για το 1-0.

Η Αγγλία με καλές αλληλοκαλύψεις δεν επέτρεψε στην Κροατία να δημιουργήσει ευκαιρίες, όμως και η ίδια δεν έδειχνε ικανή να απειλήσει για ένα δεύτερο γκολ. Έτσι το υπόλοιπο του πρώτου ημιχρόνου πέρασε χωρίς κάποια ιδιαίτερη φάση.

Η Κροατία φάνηκε ουσιαστικά για πρώτη φορά στο 65’, όταν ο Πέρισιτς επιχείρησε το δυνατό σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, με τον Γουόκερ να διώχνει με το σώμα και ενώ η μπάλα είχε πάρει κατεύθυνση για τα δίχτυα. Τρία λεπτά αργότερα (68’), οι Κροάτες κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση, όταν ο Βρσάλικο έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και ο Πέρισιτς με προβολή πρόλαβε τον Γουόκερ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Πίκφορντ για το 1-1.

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς έφτασε μία ανάσα από την ανατροπή στο 72’, όταν ο Πέρισιτς μπήκε στην περιοχή της Αγγλίας, επιχείρησε το διαγώνιο σουτ και έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Πίκφορντ, με το 1-1 να παραμένει. Η Κροατία πίεσε περισσότερο στα τελευταία λεπτά, αλλά δεν άλλαξε κάτι, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση.

Εκεί, και στο 99’, η Αγγλία ήταν αυτή που άγγιξε το 2-1, με τον Στόουνς να πιάνει την κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ και τον Βρσάλικο να διώχνει με το κεφάλι πάνω στη γραμμή.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, ο Πέρισιτς σέντραρε από αριστερά, ο Μάντζουκιτς έκανε το πλασέ στην κίνηση από τη γραμμή της μικρής περιοχής, με τον Πίκφορντ να διώχνει σωτήρια σε κόρνερ.

Η Κροατία κατάφερε να γυρίσει το ματς στο 109’ και να φτάσει στο 2-1, όταν ο Μάντζουκιτς μετά την κεφαλιά του Πέρισιτς βγήκε στην πλάτη του Στόουνς και με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Πίκφορντ.

Η Αγγλία δεν είχε λύσεις, δεν κατάφερε να βρει κενούς χώρους και να απειλήσει με την ισοφάριση που θα έστελνε το ματς στα πέναλτι και έτσι το όνειρο για συμμετοχή στον τελικό του Μουντιάλ δεν έγινε πραγματικότητα και το Σάββατο (17:00) στο μικρό τελικό θα αντιμετωπίσει το Βέλγιο.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Στρίνιτς (95’ Πίβαριτς), Λόβρεν, Βίντα, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς (119’ Μπάντελι), Ράκιτιτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (101’ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς (115’ Τσόρλουκα)

ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ (112’ Βάρντι), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Χέντερσον (97’ Ντάιερ), Γιανγκ (91’ Ρόουζ), Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Στέρλινγκ (74’ Ράσφορντ), Ντέλε Άλι, Κέιν

Παρασκήνια

Θέματα