Ο Πελέ «έφυγε» από τη ζωή

Ο Βραζιλιάνος θρύλος έχασε τη μάχη που έδινε με την επάρατη νόσο

Betfootball 29/12/22 - 22:18

Θρήνος για τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, αφού έφυγε από τη ζωή ο Πελέ. Ο Βραζιλιάνος θρύλος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών στο νοσοκομείο «Άλμπερτ Άινσταϊν» στο Σάο Πάολο, νικημένος από την επάρατη νόσο. Ο Πελέ είχε διαγνωστεί τον Σεπτέμβριο του 2021 με όγκο στο παχύ έντερο, υποβλήθηκε σε επέμβαση και συνέχισε με χημειοθεραπείες. Στις 30 Νοεμβρίου εισήχθη στο νοσοκομείο και οι γιατροί ανακοίνωσαν πως το σώμα του δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στις θεραπείες που του έκαναν. Τις τελευταίες μέρες η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί και αποχαιρετούσε τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η κόρη του Πελέ, Κέλι Νασιμέντο, λίγη ώρα μετά το θάνατο του πατέρα της έγραψε το Instagram: «Σου είμαστε ευγνώμονες. Θα σε αγαπάμε για πάντα. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Από τους πρώτους που έσπευσαν να πουν το «αντίο» τους στον Πελέ ήταν ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος ανέφερε: «Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου μας άφησε, αλλά η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Αναπαύσου εν ειρήνη βασιλιά». Η Σάντος με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε για 19 χρόνια, αποχαιρέτησε τον Πελέ με μία φωτογραφία ενός στέμματος και λεζάντα «Αιώνιος».

Ο Πελέ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της  Σάντος και στα 17 του στην πρώτη του παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο με τη φανέλα της Βραζιλίας (1958), πέτυχε έξι γκολ, τα δύο στον τελικό με τη διοργανώτρια Σουηδία οδηγώντας τη «σελεσάο» στην κατάκτηση του τροπαίου. Στο Μουντιάλ του 1962 ήταν στην αποστολή της Βραζιλίας που πήρε για δεύτερη σερί φορά το βαρύτιμο τρόπαιο, ενώ το 1970 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού με τέσσερα γκολ, τα δύο στον τελικό με την Ιταλία, σήκωσε για τρίτη φορά την κούπα.

Σε συλλογικό επίπεδο, από το 1956 έως το 1975 φόρεσε τη φανέλα της Σάντος και στα τελευταία δύο χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε στη New York Cosmos.

Ο Βραζιλιάνος θρύλος, εκτός από τα τρία Παγκόσμιο Κύπελλο με την Βραζιλίας, κατέκτησε επίσης έξι πρωταθλήματα Βραζιλίας, δύο Κόπα Λιμπερταδόρες, δύο διηπειρωτικά και ένα πρωτάθλημα στις ΗΠΑ.

 

Παρασκήνια

Θέματα