Δέκα παραδείγματα που κάνουν μοναδικό τον Νάγκελσμαν

Ο νέος τεχνικός της Μπαγερν πάρα το νεαρό της ηλικίας του, έχει δημιουργήσει το δικό του μύθο

Πέντε χρόνια μετά το ντεμπούτο του στους πάγκους της Μπουντεσλίγκα, ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Αυτό, θα μπορούσε να είχε συμβεί δύο σεζόν νωρίτερα, ωστόσο ο 33χρονος Γερμανός, απέδειξε πως εκτός από ένας εκ’ των κορυφαίων τεχνικών του κόσμου, διαθέτει και χαμηλό προφίλ. Έτσι, προτίμησε μετά τις εκπληκτικές σεζόν του με την Χόφενχαϊμ, να αρνηθεί τους Βαυαρούς προκειμένου να μετακομίσει στη Λειψία και να πραγματοποιήσει εκεί το αγροτικό του. Το αποτέλεσμα, εξαιρετικό. Το «φλερτ» με την Μπαγερν επίμονο και τελικώς οι δύο πλευρές θα έρθουν σε συμφωνία πριν από ένα μήνα, αφού πρώτα οι Βαυαροί θα καλύψουν την ρήτρα αποδέσμευσης του Νάγκελσμαν στη Λειψία, έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι όμως η Μπαγερν να καταλήξει στην συγκεκριμένη επιλογή, ο 33χρονος, είχε φροντίσει να δημιουργήσει αρκετά προσωπικά ρεκόρ τα οποία τον κάνουν ξεχωριστό πάρα το νεαρό της ηλικίας του. Δέκα από αυτά, αναφέρουμε παρακάτω.

1) Έγινε ο νεότερος τεχνικός στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Χόφενχαϊμ σε ηλικία 28 ετών. Ωστόσο, το ρεκόρ προπονητή που επιβλέπει ομάδα της Μπουντεσλίγκα, κατέχει ο Μπερντ Στόμπερ ο οποίος ανέλαβε την Σααμπρίγκεν το 1976 σε ηλικία 24 ετών, για τον αγώνα της ομάδας του απέναντι στην Κολωνία, από την οποία ηττήθηκε με 5-1. Παράλληλα, ο Νάγκελσμαν, έγινε ο νεότερος τεχνικός που φτάνει ως τα ημιτελικά του Τσαμπιονς Λιγκ με την Λειψία, καθώς ήταν 33 ετών, ξεπερνώντας τον Ντιντιε Ντεσαν (35 ετών). Το συγκεκριμένο επίτευγμα μάλιστα, ο Γερμανός το πέτυχε απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεονε, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, την ημέρα που γεννήθηκε, ο Νάγκελσμαν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως ο νεος τεχνικός της Μπαγερν, είναι νεότερος ακόμα και από τον Λιονελ Μεσι, έχοντας διαφορά ενός μήνα.

2) Σε ηλικία 20 ετών, αναγκάζεται να αφήσει το όνειρό του να γίνει ποδοσφαιριστής, καθώς ενας σοβαρός τραυματισμός λίγο μετά την μεταγραφή του στην Άουγκσμπουργκ, θα βάλει τέλος στα όνειρα του. Ως τότε, θα αγωνιστεί σε όλα τα κλιμάκια της Μόναχο 1860 ως αμυντικός. «Αρχικά, δεν ήθελα να κάνω τίποτα άλλο στο ποδόσφαιρο. Ήταν πολύ λυπηρό για εμένα να τερματίσω τόσο νωρίς την καριέρα μου», θα δηλώσει ο Νάγκελσμαν.

3) Στη Χόφενχαϊμ, ο 28χρονος τεχνικός, θα πρωτοπορίσει, εγκαθιστώντας μια γιγαντιαία οθόνη στη μέση του γηπέδου κατά την διάρκεια της προπόνησης, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να εντοπίζουν σε αυτή τα λάθη τους, διορθώνωντας τα. Το σύστημα λειτουργεί με τέσσερις κάμερες, δύο πάνω από έναν πύργο ψηλά πάνω από τη μισή γραμμή και μία πίσω από κάθε εστία. Η τροφοδοσία από κάθε κάμερα μπορεί να εμφανίζεται στην οθόνη ανά πάσα στιγμή και οι κάμερες ελέγχονται από το εκπαιδευτικό προσωπικό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να σταματήσουν, να γυρίσουν πίσω ή να προωθήσουν γρήγορα το βίντεο για να δείξουν στους παίκτες συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος. Το σύστημα αυτό, έδωσε στον Νάγκελσμαν την ευκαιρία να εξηγήσει καταστάσεις με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες με τέσσερις γωνίες στη διάθεσή του.

4) Αν και ο Νάγκελσμαν αναφέρει ως πηγή έμπνευσης του, τον νυν τεχνικό της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, αναγνωρίζει πως ο τεχνικός της Τσέλσι, Τόμας Τουχελ, έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στο τρόπο προπόνησης του. Οι δύο τους, είχαν συνεργαστεί στην Άουγκσμπουργκ την σεζόν 2007/2008, με τον Τουχελ να δίνει στον τότε βοηθό του τον έλεγχο των αντιπάλων ομάδων. «Ο τρόπος αυτός, με βοήθησε να μάθω πολλά στην αντιμετώπιση των αντιπάλων», θα πει μεταξύ άλλων ο Νάγκελσμαν. Ενώ από πλευράς του ο Τουχελ θα δηλώσει για τον νεαρό τεχνικό στο άκουσμα της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Χόφενχαϊμ «Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν. Πιστεύω στις ικανότητες του και είμαι σίγουρος πως θα φτάσει πολύ ψηλά»

5) Οι δύο σεζόν του στη Λειψία, αποδεικνύουν πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερο και απρόβλεπτο τεχνικό. Ο Νάγκελσμαν, σχεδιάζει όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορεί να επιτεθεί και να αμυνθεί η ομάδα του, σε οποιαδήποτε συνθήκη και να αγωνιστεί. Η εξέλιξη αυτή, κάνει τους αντιπάλους του ανίκανους να προβλέψουν τον τρόπο αντιμετώπισης του. Μάλιστα, δεν διστάζει να προχωρήσει σε αλλαγές ακόμα και πολύ νωρίς, προκειμένου να διαφορροποιήσει την προσέγγιση του εκάστοτε, αγώνα. Υπάρχουν λίγοι σαν αυτόν οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν τόσο ρευστές και ευέλικτες, ομάδες.

6) Θιασώτης του τρόπου που αγωνίζοταν η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκερ, αλλά και του τρόπου που εκπαιδεύει η Βιγιαρεαλ τους νέους παίκτες της, όπως θα δηλώσει ο Γερμανός. «Μου αρέσει να επιτεθώ στον αντίπαλο κοντά στην περιοχή του, καθώς έτσι αυξάνεται η πιθανότητα για γκολ. Μου αρέσει ο τρόπος που παίζει η Βιγιαρεαλ η οποία έχει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία να εκπαιδεύει ιδανικά τους νέους παίκτες της. Ξεχωρίζω επίσης τον τρόπο που αγωνίζονται Μπαρτσελόνα και Αρσεναλ». Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο ήταν τόσο μεγάλη, που αποφάσισε να αφήσει τις σπουδές του στη διοίκηση επιχειρήσεων, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές σε αθλητισμό και στην προπονητική. Κατέλαβε τον βαθμό Α’ από την UEFA στην εκπαίδευση ποδοσφαιριστών, τερματίζοντας πίσω από τον φίλο του και επί χρόνια συνεργάτη στα τμήματα υποδομής της Χόφενχαϊμ, Ντομένικο Τεντέσκο. Στην πορεία ωστόσο, ξεπέρασε τον συνάδελφο του, καθώς ήταν τέτοια η επιτυχία του με την Χόφενχαϊμ πριν μεταπηδήσει στη Λειψία, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί ως κορυφαίος τεχνικός της Μπουντεσλίγκα το 2016.

7) Η λογική του Νάγκελσμαν, θέλει να επιλέγουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές τον αρχηγό τους, αλλά και να θέσουν οι ίδιοι τους στόχους τους. Θέλει με τον τρόπο αυτό, να καλλιεργήσει ένα ισχυρό συλλογικό δέσιμο. Η τεχνική αυτή του νεαρού, ανάγκασε ακόμα και τον βετεράνο Γιουπ Χάινκες να εκφράσει τον θαυμασμό του στον Νάγκελσμαν στη νίκη 5-2 της Μπαγερν επί της Χόφενχαϊμ το 2018.

8) Κατά την διάρκεια 116 αγώνων από την ημέρα που ανέλαβε την Χόφενχαϊμ (21 Φεβρουαρίου 2016) ως την ολοκλήρωση της θητείας του στους «χωριάτες» (30 Ιουνίου 2019) η ομάδα του κατέκτησε 191 πόντους. Για να γίνει ξεκάθαρη η τεράστια επιτυχία του νεαρού τεχνικού, μόνο η Μπάγερν (279) και η Ντόρτμουντ (228) κέρδισαν περισσότερους πόντους την ίδια περίοδο, με μεγάλες ομάδες όπως η Μπάγερ Λεβερκούζεν (182), η Μπορούσια Γκλάντμμπαχ (170) και η Σάλκε (158), να μένουν πίσω της.

9) Είναι από τους ελάχιστους τεχνικούς των ευρωπαϊκών γηπέδων, ο οποίος προτιμά να δίνει τις εντολές ο ίδιος στους ποδοσφαιριστές του και όχι μέσω των βοηθών του. Ιδιαίτερα με τους περιορισμούς των θεατών λόγω του κορωνοιου στα γήπεδα οι φωνές του Νάγκελσμαν, αποτελούν μια ξεχωριστή πινελιά. Παράλληλα, ο Γερμανός έχει χαρακτηριστεί και για τα ιδιαίτερα ντυσίματα που επιλέγει, τραβώντας πάνω του, όλα τα βλέμματα.

10) Η επιτυχία του Νάγκελσμαν, μόνο τα μυαλά του δεν «φούσκωσε», καθώς ο Γερμανός τον Οκτώβριο του 2017 έγινε ο πρώτος τεχνικός που εντάχθηκε στη πρωτοβουλία «Common Goal» σε ένα έργο όπου οι ποδοσφαιριστές δεσμεύονται τουλάχιστον ένα τις εκατό των μισθών τους σε ένα συλλογικό ταμείο το οποίο διαχειρίζεται η μη κυβερνητική οργάνωση «Streetfootballworld» και εδρεύει στο Βερολίνο. Συμμετέχει μαζί με τους συναδέλφους του εκπροσωπόντας την Μπουντεσλίγκα, μαζί με Γκνάμπρι, Χούμελς και Ντάνι Ολμο, προκειμένου να προωθήσουν το συγκεκριμένο, σκοπό.

 

Παρασκήνια

Θέματα