Η μαγεία… ντρίμπλαρε τον ρεαλισμό

Ο Βαν Ντάικ έφαγε μόνο μία ντρίμπλα. Από τον Λιονέλ Μέσι και την καθαρή μαγεία του παιχνιδιού του

Betfootball 4/12/19 - 01:43

Δίκαιο ή άδικο, σωστό ή λάθος, με ενστάσεις ή επικυρώσεις, η «Χρυσή Μπάλα» του 2019 κατέληξε και πάλι στα πόδια του Λιονέλ Μέσι. Ο μάγος της Μπαρτσελόνα έφτασε τις 6 μπάλες από χρυσάφι και επέστρεψε στον θρόνο του μετά από τρία χρόνια. Σε αυτά τα τρία χρόνια, ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατέκτησε δύο φορές το μεγαλύτερο ατομικό βραβείο στο χώρο του ποδοσφαίρου και μία φορά ο Λούκα Μόντριτς.

Η τεράστια επιτυχία του Κροάτη μαέστρου της Ρεάλ που έσπασε την κυριαρχία του Μέσι και του Κριστιάνο, ήταν αυτή που τάισε ακόμα περισσότερο τις ελπίδες του Βιρτζίλ Βαν Ντάικ. Ο αμυντικός της Λίβερπουλ ήταν ο πρώτος αμυντικός μετά από τον Φάμπιο Καναβάρο που άγγιξε την «Χρυσή Μπάλα». Ο Ιταλός αμυντικός είχε πάρει την «Χρυσή Μπάλα» το 2006 μετά από την κατάκτηση του Μουντιάλ με την Ιταλία.

Ο 28χρονος Ολλανδός ήταν πραγματικά ανίκητος την περυσινή σεζόν και ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Μέσι στο γήπεδο για την «Χρυσή Μπάλα». Ο Βαν Ντάικ έβγαλε όλη τη σεζόν χωρίς να φάει ούτε μία… ντρίμπλα. Επίτευγμα απίστευτο για έναν αμυντικό που αντιμετωπίζει τους κορυφαίους επιθετικούς του ποδοσφαίρου. Ακόμα και τον Μέσι. Με την εξέλιξη που είχε τα τελευταία χρόνια στην Λίβερπουλ, ο Βαν Ντάικ έγινε ο κυριότερος εκπρόσωπος του αμυντικού ρεαλισμού. Χωρίς όμως να παραμελήσει το «δόγμα» που απαγορεύει στον επιθετικό να απειλήσει, ο Βαν Ντάικ πήγε τη θέση του κεντρικού αμυντικού ένα βήμα μπροστά από τους Ιταλούς καθηγητές (Μπονούτσι και Κιελίνι) της θέσης. Με την απίστευτη ικανότητα και ψυχραιμία στην ανάγνωση του παιχνιδιού, αλλά και τα σωματικά του προσόντα, ο Βαν Ντάικ έδωσε μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη των φάσεων, αφήνοντας για το τελικό στάδιο της αντιμετώπισης λίγα πράγματα. Ο αμυντικός ρεαλισμός του Βαν Ντάικ εκνεύριζε τους αντιπάλους και έδινε πόντους στην ψυχολογία και στην ελευθερία των συμπαικτών του. Ήξεραν όλοι, ότι όταν οι αντίπαλοι περάσουν το κέντρο, θα βρεθεί ο Βαν Ντάικ και θα τους σταματήσει. Με ένα τάκλιν, με μείωση του χώρου δράσης του ή απλώς με τον όγκο του. Στην κούρσα για τη «Χρυσή Μπάλα» έχασε με διαφορά επτά βαθμών από τον Λιονέλ Μέσι. Ή μάλλον από την μαγεία…

Το ποδόσφαιρο είναι μία μικρογραφία της ζωής. Και η ζωή θέλει αρκετές δόσεις μαγείας για μία ντρίμπλα στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό. Αυτές τις δόσεις μαγείας τις προσφέρει απλόχερα ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός μπαλαδόρος εξελίχθηκε και αυτός από την πρώτη κατάκτηση της «Χρυσής Μπάλας». Δεν είναι πια ο πιτσιρικάς που έπαιζε σαν ακροβάτης στη γραμμή του πλάγιου άουτ επί Ράικαρντ και Γκουαρδιόλα και δεν μπορούσε να τον σταματήσει κανείς. Χωρίς να γίνει η ανθρώπινη μηχανή που θυμίζει ο Κριστιάνο (αυτός με τη σειρά του είναι η προσωποποίηση του τεράστιου ταλέντου με την ασταμάτητη δουλειά, τον αθλητικό εγωισμό και την δίψα για επιτυχία), ο Μέσι μοιάζει σαν να κατέβασε ταχύτητα και περιμένει την κατάλληλη στιγμή στα παιχνίδια. Την κατάλληλη στιγμή που θα κάνει το σπριντ, θα βρει ή θα δημιουργήσει το μάτι της βελόνας για μία ασίστ ή θα στείλει την μπάλα στην αντίπαλη εστία. Τη στιγμή εν ολίγοις που για να νικήσει τον ρεαλισμό, θα καταφύγει στην μαγεία.

Παρασκήνια

Θέματα