Μάιντζ: Το κορυφαίο… φυτώριο προπονητών

Μια ομάδα πρότυπο που κατάφερε να... εδραιωθεί στην Μπουντεσλίγκα έχοντας πλάνο και όρεξη για δουλειά

Χρονιά ορόσημο στην ιστορία της Μάιντζ αποτελεί το 2004 όπου οι… κόκκινοι κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να πάρουν το εισιτήριο της ανόδου στην Μπουντεσλίγκα. Τεράστιο επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς, πως από το 1978 έως το 1988 ο σύλλογος βρέθηκε κοντά στον κίνδυνο του αφανισμού, μετά τον θάνατο του τότε ιδιοκτήτη του σε τροχαίο ατύχημα, ωστόσο κατάφερε να παραμείνει όρθιος και μέσα σε 20 χρόνια, έφτασε εκεί που κανείς τότε, δεν μπορούσε να φανταστεί. Ο άνθρωπος που κατάφερε να οδηγήσει τον σύλλογο από το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτο στα μεγάλα… σαλόνια, θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια έναν από τους πιο περιζήτητους τεχνικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το όνομα αυτού, Γιούργκεν Κλοπ. Στο όνομα του στην Μάιντζ πίνουν… νερό, καθώς ο Γερμανός όχι μόνο κατάφερε να οδηγήσει τους… κόκκινους στην παρθενική τους παρουσία στην ανώτερη κατηγορία, αλλά την αμέσως επόμενη σεζόν 2005, τους οδήγησε και στην πρώτη παρουσία τους στο Γιουρόπα Λιγκ. Σημαδιακό έτος, καθώς εκείνη την σεζόν η Μάιντζ συμπλήρωσε τα 100χρόνια από την ίδρυση της. Το 2007 ο σύλλογος θα υποβιβαστεί ξανά στην δεύτερη κατηγορία. Ένας αρκετά ξεχωριστός σύλλογος, ο οποίος παρότι διαθέτει σταθερά ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ της Μπουντεσλίγκα, καταφέρνει να παραμείνει στα μεγάλα… σαλόνια. Η Μάιντζ θα γίνει γνωστή για το… φυτώριο τεχνικών που παράγει, καθώς δεν είναι ομάδα που θα ξοδέψει χρήματα για μεταγραφές, ωστόσο το γεγονός πως διαθέτει τεχνικούς με υψηλή ποιότητα, έχει καταφέρει να διατηρήσει τον σύλλογο σταθερά στην κορυφαία κατηγορία τα τελευταία χρόνια. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις από τους πιο περιζήτητους προπονητές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, έχουν αναδειχθεί από αυτή. Γιούργκεν Κλοπ, Τόμας Τούχελ και Μάρκο Ρόζε.

 

Γιούργκεν Κλόπ

Ως ποδοσφαιριστής (μεσοεπιθετικός) δεν είχε να παρουσιάσει κάτι το εξαιρετικό, ως προπονητής όμως, είχε και μάλιστα πολλά να μας διδάξει. Ο Γιούργκεν Κλοπ κατάφερε να οδηγήσει την Μάιντζ για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην Μπουντεσλίγκα το 2004, ενώ το 2005 στην παρθενική της συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το 2008 και αφού είχε αποχωρήσει από τους… κόκκινους, θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ντόρτμουντ, οδηγώντας τους Βεστφαλούς σε δύο σερί κατακτήσεις πρωταθλήματος το 2011 και 2012, όπως και το Κύπελλο (επίσης το 2012). Το 2013 ο 50χρονος πλέον τεχνικός, θα οδηγήσει τις… μέλισσες στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο εκεί η Ντόρτμουντ θα γνωρίσει την ήττα (2-1) από την Μπάγερν στον γερμανικό εμφύλιο. Οι ατομικές διακρίσεις που θα λάβει ο Γερμανός όσο κάθισε στον πάγκο των Βεστφαλών. Κορυφαίος τεχνικός του πρωταθλήματος τις σεζόν 2011 και 2012, ενώ το 2013 θα βρεθεί στην δεύτερη θέση της συγκεκριμένης κατάταξης στην FIFA. Το 2015 θα αναλάβει την Λίβερπουλ, με την οποία θα καταφέρει να βρεθεί σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς (Γιουρόπα 2016 και Τσάμπιονς Λιγκ 2018), τους οποίους και θα χάσει από Σεβίλλη (3-1) και Ρεάλ Μαδρίτης (3-1) αντίστοιχα.

Τόμας Τούχελ

Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, τερμάτισε την καριέρα του ποδοσφαιριστή νωρίς οδηγώντας τον στην προπονητική.  Ο Τόμας Τούχελ αγωνίστηκε ως αμυντικός σε Στουτγάρδη Κίκερς και Ούλμ όπου δεν κατάφερε να κάνει όνομα διότι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό στον γόνατο, ο οποίος δεν του επέτρεψε να συνεχίσει. Σε ηλικία 25 ετών ο γεννημένος στο Κρούμπαχ ποδοσφαιριστής, θα «κρεμάσει» τα παπούτσια του και θα αποφασίσει να ασχοληθεί από άλλο πόστο με το αγαπημένο του άθλημα. Ο 44χρονος πλέον τεχνικός ανέλαβε το 2009 την τεχνική ηγεσία της Μάιντζ προερχόμενος από τις ακαδημίες της Στουτγάρδης, όπου είχε δώσει τα πρώτα του δείγματα στον συγκεκριμένο τομέα. Μάριο Γκόμεζ και Χόλγκερ Μπαστούμπερ αποτελούν δύο από τα… πουλέν του Τούχελ. Στην συνέχεια, ο Γερμανός θα μετακομίσει στις ακαδημίες της Άουγκσμπουργκ στην οποία και θα ξεχωρίσει με αποτέλεσμα να τραβήξει τα… βλέμματα αρκετών ομάδων της Μπουντεσλίγκα. Τελικώς η Μάιντζ θα είναι αυτή που θα αποσπάσει την υπογραφή του, δίνοντας του την ευκαιρία να πάρει το… βάπτισμα του πυρός στην κορυφαία κατηγορία. Στην πρώτη του παρουσία στους… κόκκινους, θα καταφέρει να τους οδηγήσει στην 9η θέση της κατάταξης. Την ίδια σεζόν ο 44χρονος προπονητής, θα παρουσιάσει δύο από τους πιο υποσχόμενους ποδοσφαιριστές της Μπουντεσλίγκα, τους Άνταμ Ζαλάι και Αντρέ Σίρλε. Το 2012 ο Τούχελ οδηγεί την Μάιντζ και πάλι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Τσούπο-Μοτίνγκ, Γιούνους Μάλι, Λορίς Κάριους, Οκαζάκι και Μπαουμγκάρτλινγκερ θα αποτελέσουν τα νέα του… πουλέν, από τα οποία οι… κόκκινοι θα αντλήσουν τεράστια οικονομικά οφέλη τα επόμενα χρόνια. Το 2014-2015 Σάλκε και Λεβερκούζεν θα κινηθούν για την απόκτηση του, ωστόσο ο Τούχελ θα αρνηθεί να υπογράψει συμβόλαιο, μετακομίζοντας τελικά τον Απρίλιο του 2015 στην Ντόρτμουντ. Με τις… μέλισσες θα βρεθεί στον τελικό του Κυπέλλου το 2016, ωστόσο δεν θα καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο, το οποίο τελικά θα πάει στα χέρια της Μπάγερν. Ο Γερμανός, θα φύγει ένα χρόνο αργότερα και αφού τελικά θα κατακτήσει το Κύπελλο επικρατώντας στον τελικό με 2-1 της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, πληρώνοντας την κακή σχέση του με τον Διευθυντή ποδοσφαίρου στους Βεστφαλούς, Χανς Γιοακίμ Βάτσκε. Έναν χρόνο μετά την απομάκρυνση του από την Ντόρτμουντ και ενώ θα έχει φτάσει κοντά και στην Μπάγερν, ο Τόμας Τούχελ θα αναλάβει τελικώς τα ηνία της Παρί Σεν Ζερμέν, με τους Γάλλους να θεωρούν πως ο 44χρονος αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο για να οδηγήσει τους πρωταθλητές Γαλλίας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μάρκο Ρόζε

Ο γεννημένος στην Λειψία Μάρκο Ρόζε θα ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Λοκομοτίβ Λειψίας, για να μετακομίσει το 2000 στο Αννόβερο, με το οποίο αγωνίστηκε σε 24 αγώνες στα δύο χρόνια που βρέθηκε εκεί. Στην συνέχεια θα μετακινηθεί στην Μάιντζ, με την οποία θα αγωνιστεί σε 150 αγώνες από το 2002 έως το 2010, σημειώνοντας παράλληλα και 6 γκολ. Από τις 3 Μαΐου 2009 έως και τις 30 Ιουνίου 2009 θα έχει διπλό πόστο στους… κόκκινους, καθώς εκτός από ποδοσφαιριστή της ομάδας, θα πάρει και τον ρόλο του τεχνικού, μέχρι η ομάδα τελικά να καταλήξει στον Τόμας Τούχελ. Εκεί, ο 41χρονος πλέον προπονητής, θα αποφασίσει να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 33 ετών. Η Μάιντζ θα είναι εκεί προκειμένου να τον στηρίξει, δίνοντας του την τεχνική ηγεσία της δεύτερης ομάδας του συλλόγου στην οποία και θα παρουσιάσει εξαιρετικό έργο στα δύο χρόνια που θα παραμείνει. Ωστόσο, το 2012 θα έρθει η πρόταση από την ομάδα της γενέτειρας του, την αγαπημένη του Λοκομοτίβ Λειψίας και δεν θα μπορέσει να αρνηθεί. Ο Ρόσε θα επιστρέψει ως προπονητής στην εκεί και θα παραμείνει για έναν χρόνο, διότι η Σάλτσμπουργκ θα τον ξεχωρίσει προσφέροντας του ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, προκειμένου να αναλάβει υπεύθυνος στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Οι Αυστριακοί πιστεύουν στις ικανότητες του Γερμανού και τελικά αφού έχει καταφέρει να βγάλει με επιτυχία το… αγροτικό του, θα του δώσουν την προαγωγή, μεταθέτοντας τον στο… τιμόνι της πρώτης ομάδας τον Ιούλιο του 2017. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, ο Ρόζε θα καταφέρει να διατηρήσει την Σάλτσμπουργκ στην κορυφή του Αυστριακού πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει τους… ταύρους έως και τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, όπου θα μείνουν εκτός τελικού από την φιναλίστ της διοργάνωσης Μαρσέιγ (2-0 στην Μασσαλία, 2-1 στο Σάλτσμπουργκ στην παράταση). Η Λειψία δεν θα χάσει ευκαιρία και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την… συγγένεια της (Red Bull) με τους Αυστριακούς, προσπαθώντας να… κλέψει τον 41χρονο τεχνικό. Ωστόσο, ο ίδιος θα αποφασίσει να ανανεώσει την συνεργασία του με την Σάλτσμπουργκ έως το καλοκαίρι του 2020, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ευχαριστήσει τον σύλλογο της Αυστρίας για την στήριξη του, προς το πρόσωπο του.

Παρασκήνια

Θέματα