Ουνιόν VS Χέρτα: Ανατολικοί εναντίον Δυτικών

Η παρθενική φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά το πέσιμο του Τείχους του Βερολίνου

Έπρεπε να περάσουν τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, προκειμένου Χέρτα και Ουνιόν να αναμετρηθούν για πρώτη φορά στα πλαίσια της κορυφαίας κατηγορίας του γερμανικού ποδοσφαίρου. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας, δεν φημιζόταν ποτέ για την ποδοσφαιρική της παράδοση. Αυτό το Σάββατο ωστόσο, το ντέρμπι του Βερολίνου, αναμένεται να προσελκύσει πολλά βλέμματα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς κουβαλάει επάνω του πολιτική και ιστορία σε μια πόλη η οποία πριν τριάντα χρόνια, ήταν χωρισμένη σε δύο κομμάτια. Τα γήπεδα των δύο συλλόγων απέχουν 26,5 χιλιόμετρα, ωστόσο αμφότερες αντιπροσώπευαν αντίθετες τάξεις, λόγω του τείχους. Από την μία πλευρά η Ουνιόν η οποία αντιπροσώπευε την Ανατολική πλευρά στην οποία επικρατούσε ο κομμουνισμός και από την άλλη η Χέρτα η οποία αντιπροσώπευε την Δυτική πλευρά της καπιταλιστικής κουλτούρας. Από τις δύο ομάδες, αυτή που ξεχώρισε ήταν η τελευταία η οποία και ήταν ο σταθερός εκπρόσωπος του Βερολίνου στην Μπουντεσλίγκα, με την Ουνιόν να καταφέρνει την περσινή σεζόν να βρεθεί για πρώτη φορά στα μεγάλα… σαλόνια. Μετά την εξέλιξη αυτή η τελευταία έγινε η 5η ομάδα της γερμανικής πρωτεύουσας η οποία αγωνίστηκε στην κορυφαία κατηγορία.

Η Τένις Μπορούσια την σεζόν 1978-1979 στην Μπουντεσλίγκα

Είχαν προηγηθεί η Τασμανία 1900, η Μπλάου-Βάις και η Τένις Μπορούσια, με την τελευταία να αποτελεί και την μοναδική η οποία συνηπήρξε με την Χέρτα στην Μπουντεσλίγκα την δεκαετία του 70’. Όσον αφορά την προϊστορία ανάμεσα στις δύο τωρινές αντιπάλους, αυτή έχει να επιδείξει μόλις τέσσερις αναμετρήσεις εκ’ των οποίων οι δύο ομάδες έχουν από μία νίκη, ενώ άλλα δύο ματς ολοκληρώθηκαν ισόπαλα. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανώτερης κατηγορίας. Η διαφορά σε σχέση με τις ομάδες που προαναφέραμε και του ζευγαριού Χέρτα-Ουνιόν, είναι στο πως για πρώτη φορά στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα, θα αναμετρηθούν δύο ομάδες εκ’ των οποίων η μία εκπροσωπεύει την Δυτική πλευρά του Βερολίνου και η άλλη την Ανατολική.

 

Το τείχος και οι σχέσεις των δύο συλλόγων

 

Λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η Γερμανία χωρίστηκε στα δύο με βάση τις ζώνες επιρροής της. Η πλευρά των δυτικών ήταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, ενώ αυτή των ανατολικών υπό της Σοβιετικής Ένωσης. Όσον αφορά το Βερολίνο, αυτό εξ’ ολοκλήρου άνηκε στην πλευρά της Ανατολικής Γερμανίας, ωστόσο μετά την κλιμάκωση που επικράτησε στον ψυχρό πόλεμο και την δημιουργία του τείχους, χωρίστηκε στα δύο. Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο στην ανατολική πλευρά κυριαρχούσαν ομάδες όπως η Φόρβετς και Ντιναμό, με την τελευταία να συνδέεται με την Στάζι και τις μυστικές υπηρεσίες.  Η Ουνιόν, ιδρύθηκε μεταγενέστερα και συγκεκριμένα το 1966 και η μεγαλύτερη επιτυχία της, σημειώθηκε δύο χρόνια αργότερα, όταν το 1968 κατέκτησε το Κύπελλο της Ανατολικής Γερμανίας. Σε ολόκληρη την Γερμανία η Ουνιόν κατείχε πάντα την ταμπέλα της αντιδραστικής ομάδας και για τον λόγο αυτό οι οπαδοί της διατηρούσαν εχθρικές σχέσεις με αυτούς της Ντιναμό Βερολίνου.

Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες, οι φίλοι της Χέρτα και αυτοί της Ουνιόν διατηρήσουν πολύ καλές σχέσεις, ενώ συμμετείχαν και στους αγώνες που πραγματοποίησαν οι τελευταίοι ενάντια στο ανατολικό κράτος της Γερμανίας. Ενδεικτικό παράδειγμα μάλιστα, αποτελεί και το εκτός έδρας ματς της Χέρτα το 1989 στην Πράγα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου οι «μπλε» είχαν στο πλευρό τους 30.000 οπαδούς, εκ’ των οποίων οι 10.000 ήταν της Ουνιόν. Μάλιστα, στις 27/01/90 οι δύο ομάδες έδωσαν φιλική αναμέτρηση στο «Ολυμπιακό Στάδιο» προκειμένου να γιορτάσουν την επανένωση της Ανατολικής με την Δυτική Γερμανία. Σε αυτό το ματς έδωσαν το παρών 51.720 θεατές.

 

Η κυριαρχία της Χέρτα

 

Μπορεί το τείχος να αποτελεί πλέον παρελθόν για την Δύση και την Ανατολή, ωστόσο το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είχε αφήσει το στίγμα του και στον αθλητισμό, με την Χέρτα να είναι αυτή που ξεχώρισε σε εθνικό επίπεδο μετά την επανένωση, με την Ουνιόν να παλεύει στις μικρότερες κατηγορίες έχοντας περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Το 2001 τελικώς η «σιδερένια» όπως είναι το παρατσούκλι της, θα καταφέρει να προβιβαστεί στην Τσβάιτελιγκα, ενώ παράλληλα θα γινόταν και η πρώτη ομάδα της χώρας η οποία θα εξασφάλιζε την συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ως φιναλίστ του Κυπέλλου Γερμανίας. Τα πράγματα ωστόσο δεν πήγαν όπως τα ήθελε η Ουνιόν και τα επόμενα πέντε χρόνια θα βρεθεί να παλεύει μεταξύ της Δ’ κατηγορίας και των τοπικών πρωταθλημάτων της χώρας, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν είχε 1,45 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της προκειμένου να συμμετέχει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Οι οπαδοί της ωστόσο θα βρουν την λύση και θα βγάλουν από την δύσκολη θέση την Ουνιόν, μέσω του «Bleed For Union». Το συγκεκριμένο κόνσεπτ, ήθελε τους φίλους της ομάδας να πουλούν το αίμα τους όπως γίνεται στην Γερμανία σε κάθε αιμοδοσία και τα χρήματα που εξασφάλισαν πήγαν στα ταμεία του συλλόγου. Με τα συγκεκριμένα χρήματα η Ουνιόν απέκτησε και πάλι δύναμη και κατάφερε το 2009 να βρεθεί στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας.

Σήμερα η Χέρτα είναι αυτή που ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, καθώς η απήχηση της φτάνει και στις 12 συνοικίες της πόλης, σε αντίθεση με την Ουνιόν η οποία αντλεί τους οπαδούς της από την περιοχή του Κέπενικ η οποία αποτελεί και την πρωτεύουσα της εργατικής τάξης του Βερολίνου. Το σημερινό ματς, σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτά των προηγούμενων ετών, καθώς οι οπαδοί των δύο πλευρών δεν έχουν πλέον τόσο καλές σχέσεις, ενώ η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας έχει ήδη προχωρήσει σε διάφορους ελέγχους ενώ πήρε και αυστηρά μέτρα ενόψει της σημερινής αναμέτρησης (19:30) φοβούμενη επεισόδια ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Παρασκήνια

Θέματα