Πως ο Κλοπ «μεγαλώνει» ξανά την Λίβερπουλ

Κεϊτά και Φαμπίνιο αποτελούν τις βάσεις για την μεγάλη επιστροφή των... κόκκινων

Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα πως μπορεί να φτάσει στην κορυφή, αυτός είναι ο Γιούργκεν Κλοπ. Πολλοί μπορεί να κατακρίνουν τον Γερμανό πως έφτασε τρεις φορές στην… πηγή και νερό δεν… ήπιε, ωστόσο ο 50χρονος προπονητής της Λίβερπουλ, μόνο τυχαίος δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η δουλειά του άλλωστε σε Μάιντζ, Ντόρτμουντ και τα τελευταία χρόνια στην Λίβερπουλ, δείχνει πόσο καλά γνωρίζει το πως να στήνει μια ομάδα και κυρίως να την επαναφέρει ψηλά. Αυτό έπραξε με την Ντόρτμουντ, αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και με τους… κόκκινους. Η απόκτηση του Φαμπίνιο σε συνδυασμό με την ήδη κλεισμένη από τον Ιανουάριο μεταγραφή του Ναμπί Κεϊτά στην Λίβερπουλ, ενισχύει κατά πολύ τους… κόκκινους ενόψει της νέας σεζόν. Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει καταφέρει να ενισχύσει την μία από τις δύο… πληγές της ομάδας του φέτος και πλέον απομένει η απόκτηση και ενός ή δύο αμυντικών οι οποίοι θα… θωρακίσουν τα μετόπισθεν της φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ας αρχίσουμε από τον Φαμπίνιο. Ο Βραζιλιάνος μετά από πέντε γεμάτες σεζόν στην Μονακό, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Λίβερπουλ. Ο λόγος της απόφασης του εμφανής. Στους… κόκκινους με τον Κλοπ τεχνικό θα μπορέσει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το ταλέντο του, ενώ γνωρίζει καλά πως ο σύλλογος του «Άνφιλντ» θέτει γερές βάσεις προκειμένου να πρωταγωνιστεί εντός και εκτός συνόρων για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα η Λίβερπουλ μπορεί να δαπάνησε 45 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του, ωστόσο η χρηματιστηριακή αξία του Φαμπίνιο βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και είναι σίγουρο πως τα επόμενα χρόνια, θα βρεθεί ίσως και σε διπλάσια ποσοστά.

Όσον αφορά τα αγωνιστικά κριτήρια απόκτησης του 24χρονου άσου, ο Κλοπ κατέληξε στην περίπτωση του, διότι ο Βραζιλιάνος έχει αποδείξει πως μπορεί να βοηθήσει τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά, γεγονός που δίνει σαφώς και περισσότερη ευχέρεια από ότι ο Εμρέ Τσαν, ο οποίος δεν ανανέωσε και οδεύει προς Γιουβέντους. Το κενό λοιπόν του Γερμανού μέσου, όχι απλά καλύπτεται, αλλά υπερκαλύπτεται από τον πολυμήχανο βραζιλιάνο ο οποίος βρισκόταν στο μεταγραφικό στόχαστρο και της Γιουνάιτεντ σύμφωνα με τους Βρετανούς.

Αξιοσημείωτο πως ο Φαμπίνιο ολοκλήρωσε με μέσο όρο 86% ποσοστό σωστών μεταβιβάσεων τις δύο τελευταίες χρονιές στο Σαμπιονά, ενώ έχει και πολύ καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, σκοράροντας 12 γκολ σε συνολικά 56 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις την περσινή σεζόν, ενώ φέτος πέτυχε οκτώ σε 45 ματς. Συν των άλλων δεν έχει δεχθεί καμία κόκκινη κάρτα στις προαναφερθείσες χρονιές.

Όσον αφορά τώρα τον Ναμπί Κεϊτά, πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως τα 70 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε η Λίβερπουλ τον περασμένο Ιανουάριο προκειμένου να τον αποκτήσει για το καλοκαίρι, ήταν ένα εξωφρενικό ποσό. Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν την Μπουντεσλίγκα τις δύο τελευταίες σεζόν, μπορούν να καταλάβουν πως το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι τίποτα σε αυτά, τα οποία μπορεί να προσφέρει ο 23χρονος μέσος από την Γουϊνέα στους… κόκκινους, ενώ παράλληλα η μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο… σκαρφαλώνει με τρομερά γρήγορους ρυθμούς. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, οδηγεί στο συμπέρασμα πως στα επόμενα δύο χρόνια η Λίβερπουλ όχι μόνο μπορεί να κάνει «απόσβεση», αλλά μπορεί να αντλήσει και πολλά περισσότερα χρήματα από πιθανή πώληση του. Στο αγωνιστικό μέρος τώρα για τον Κεϊτά, τα πράγματα είναι απλά. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος τις δύο τελευταίες σεζόν βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τριάδα με τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι διάνυσαν τα περισσότερα χιλιόμετρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ποδοσφαιριστής ο οποίος πραγματικά… καταπίνει το γήπεδο με απίστευτες αντοχές και δυναμική. Ο 23χρονος άσος, είναι εξαιρετικός τόσο στο να αμύνεται διαθέτοντας το κορμί, αλλά και τα πνευμόνια για κάτι τέτοιο, ενώ η τεχνική του κατάρτιση, του επιτρέπει να είναι εξαιρετικός και στην δημιουργία, γεγονός που βοηθά εντυπωσιακά στο επιθετικό κομμάτι. Από τα δυνατά του σημεία επίσης η πάσα, ο Κεϊτά είχε φέτος όπως και πέρσι 80% σωστές μεταβιβάσεις και το συγκεκριμένο ποσοστό σίγουρα τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Σαφώς και ο Κλοπ ξέρει να ξεχωρίζει και το αποτέλεσμα μένει να δικαιώσει τον Γερμανό τεχνικό, ο οποίος πλέον αναζητά έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος θα ενισχύσει το επιθετικό κομμάτι προκειμένου να υπάρχει το back-up του Σαλάχ (όπως φάνηκε πως έλειπε από τον τελικό με την Ρεάλ με το όνομα του Ναμπίλ Φεκίρ της Λυών να παίζει δυνατά), ενώ θα πρέπει να ψάξει και μια ή δύο αρκετά ποιοτικές λύσεις και στα μετόπισθεν, καθώς μπορεί ο Λόβρεν να παρουσίασε βελτίωση, ωστόσο το πρόβλημα στα γόνατα του Βόσνιου αμυντικού, δεν επιτρέπουν ρίσκα. Ακόμα μία περίπτωση που σίγουρα θα ψάξει ο Κλοπ είναι και αυτή του τερματοφύλακα, με τις φήμες στην Αγγλία να αναφέρουν πως ο Ραϊόλα… ψήνει ήδη συμφωνία με τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα. Σίγουρα ο Γερμανός γνωρίζει πολύ καλά πώς να στήνει ομάδες, το απέδειξε στην ταπεινή Μάιντζ με αποτέλεσμα να πάρει το… διαβατήριο για την Ντόρτμουντ, με την οποία κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα. Ο χρόνος θα δείξει, αν μπορεί να οδηγήσει λοιπόν στην κορυφή του Αγγλικού πρωταθλήματος και την Λίβερπουλ.

 

Παρασκήνια

Θέματα