Τα ποδοσφαιρικά πορτοκάλια κουρδίζονται ξανά! (pics & vids)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχόμενων και μεγάλων αποτυχιών, η εθνική Ολλανδίας επιστρέφει. Ή μάλλον επέστρεψε!

Betfootball 17/11/18 - 19:31

Το πρώτο δυνατό μήνυμα επιτροφής που έστειλε η εθνική Ολλανδίας, ήταν η νίκη επί της Γερμανίας με 3-0. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ήταν μόνο η νίκη. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο ήρθε η νίκη. Σε μία περίοδο που η εθνική Γερμανίας έψαχνε εναγωνίως μία μεγάλη νίκη για να επανέλθει ξανά στην συνηθισμένη της τροχιά, η Ολλανδία δεν της έδωσε κανένα δικαίωμα. Η νίκη εκείνη στα μέσα Οκτωβρίου ήταν το δυνατό μήνυμα που επιβεβαίωσε τους ψιθύρους που είχε προκαλέσει με την εμφάνισή της και στο προηγούμενο παιχνίδι του Nations League, στο οποίο γνώρισε την ήττα από την Γαλλία στο «Σταντ Ντε Φρανς», αλλά ζόρισε τους παγκόσμιους πρωταθλητές και δέχθηκε το γκολ στο τέλος για το 2-1. Όμως καμία προσπάθεια ανάδυσης από τον πάτο στον αφρό δεν είναι εύκολη και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Χρειάζεται υπομονή, δουλειά, πίστη και σίγουρα ματιές στο παρελθόν…

Το παρελθόν της εθνικής Ολλανδίας κινδύνευε να χαθεί στη λήθη. Τα τέσσερα χρόνια συνεχόμενων και μεγάλων αποτυχιών, είχαν βγάλει τους «οράνιε» από τον χάρτη του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Όλοι, όμως, περίμεναν την επόμενη γενιά, για την οποία ακούγονταν πολλά εγκωμιαστικά τόσο από την πλευρά του Άγιαξ, όσο και από τις πλευρές της Φέγενορντ και της Αϊντχόφεν. Η απουσία από το EURO2016 και το Μουντιάλ του 2018 ήταν τεράστια. Οι δύο τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις του ποδοσφαίρου έμοιαζαν με κόκα κόλα δίχως ανθρακικό, με μπίρα δίχως αλκοόλ και με πορτοκαλόπιτα δίχως… πορτοκάλια. Οι «οράνιε» άλλωστε, είχαν φτάσει στον ημιτελικό του προηγούμενου Μουντιάλ στην Βραζιλία (αποκλείστηκαν στα πέναλτι από την Αργεντινή και τελικά πήραν την 3η θέση νικώντας 0-3 τη «σελεσάο» στον μικρό τελικό), όπου μάλιστα είχαν στείλει ένα ακόμα δυνατό μήνυμα στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Αυτό της κατάρρευσης της ισπανικής αυτοκρατορίας με το εντυπωσιακό 5-1 της πρεμιέρας! Αυτή ήταν και η ρεβάνς των «κουρδιστών πορτοκαλιών» για την ήττα στον τελικό του… προηγούμενου Μουντιάλ. Αυτή η ομάδα όμως, έφτανε στο νομοτελειακό τέλος της και όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, κανείς δεν πιστεύει ότι το τέλος έχει ήδη φτάσει. Όλοι ισχυρίζονται (και κυρίως οι άμεσα εμπλεκόμενοι) ότι υπάρχει λίγος χρόνος ακόμα, ότι το τέλος πλησιάζει μεν, δεν έχει φτάσει δε…

Η πλούσια σε ταλέντο γενιά των Ρόμπεν, Φαν Πέρσι, Φαν Ντερ Φάαρτ, Σνάιντερ, Κούιτ κ.α. έδειχναν κουρασμένοι και κορεσμένοι. Οι λύσεις δεν ερχόταν με τις συνεχόμενες αλλαγές προπονητών και έτσι οι «οράνιε» έχασαν τα τρένα των δύο μεγάλων διοργανώσεων.

Μετά από τον αποκλεισμό στο Μουντιάλ, η Ομοσπονδία καταλήγει στον Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος μόλις έχει απολυθεί από την Έβερτον. Ο Κούμαν είναι ο 3ος θρύλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου που αναλαμβάνει τα ηνία της εθνικής μετά από τους Φαν Μπάστεν και Ντάνι Μπλιντ. Η εκκίνηση του Κούμαν στους πάγκους έγινε στη Φίτεσε και μετά από την πρώτη καλή χρονιά, πάει στον Άγιαξ με τον οποίο κέρδισε σε τέσσερα χρόνια δύο πρωταθλήματα, αλλά στη συνέχεια υπήρχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα. Τίποτα ιδιαίτερο στην Μπενφίκα, ούτε στη Βαλένθια και επιστροφή στην πατρίδα για την Αϊντχόφεν, την Φέγενορντ και την Αλκμάαρ.

Ο Κούμαν βρήκε το κουμπί του κουρδίσματος και έχει κάθε δικαίωμα να χαμογελάει. Ο ίδιος μπορεί να ονειρεύεται μέλλον, έχοντας αναμνήσεις και εμπειρίες από το παρελθόν

Το κάλεσμα της Πρέμιερ Λιγκ και της Σαουθάμπτον είχε ανταπόκριση. Ο Κούμαν κάνει πολύ καλή δουλειά στους «Άγιους» του αγγλικού ποδοσφαίρου και κάνει ένα βήμα παραπάνω πηγαίνοντας στην Έβερτον. Η πρώτη του χρονιά είναι εντυπωσιακή. Τόσο εντυπωσιακή που το όνομά του φιγουράρει στη λίστα των διαδόχων του Λουίς Ενρίκε στην Μπαρτσελόνα. Η δεύτερη χρονιά, όμως, εξελίσσεται σε ναυάγιο που θυμίζει Τιτανικό, καθώς η Έβερτον έχει κάνει ακριβές μεταγραφές και ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Τα «ζαχαρωτά» όμως, κινούνται πολύ κάτω από αυτόν και ο Κούμαν απολύεται… Η εθνική Ολλανδίας τον περιμένει και το πλήρωμα του χρόνου έχει φτάσει για έναν γάμο που φαινόταν να είναι αναποφεύκτος από χρόνια πριν.

Ο Κούμαν ξεκινάει την διαδικασία ανανέωσης με τη γενιά για την οποία ακουγόταν εγκωμιαστικά λόγια και κάποιους από την μεταβατική περίοδο να αποτελούν τους φάρους. Ο Βιρτζίλ Βαν Ντάικ είναι ο βράχος της άμυνας και δίπλα του ο πιτσιρικάς Ντε Λιχτ μοιάζει ακόμα καλύτερος με την καθοδήγησή του. Ο Βαν Ντάικ άλλωστε, έκανε τον Λόβρεν στα τριάντα του κορυφαίο αμυντικό, δεν θα βελτίωνε τον 18χρονο για τον οποίο «σφάζονται» όλοι οι μεγάλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου; Οι μεγάλοι του ευρωπαϊκού συλλόγου σφάζονται όμως για έναν ακόμα πιτσιρικά του Άγιαξ, τον Φρένι Ντε Γιονγκ, ο οποίος με την καθοδήγηση του Βαϊνάλντουμ γίνεται ακόμα καλύτερος. Στο ματς με την Γαλλία, ο Ντε Γιονγκ έκανε 97 πάσες με ακρίβεια… 97% και ανεβοκατέβαζε τον ρυθμό όποτε ήθελε με την ευκολία του Τσάβι στα… 26 του! Όλα αυτά, με αντίπαλο τον Καντέ!

Τα κατορθώματα του Φρένκι στο βίντεο που ακολουθεί.

Οι αμυντικοί είναι πάντα στη σκιά των επιθετικών, αλλά τα επόμενα χρόνια ο Ντε Λιχτ θα είναι το αντίπαλον δέος για τον… μεγαλύτερό του σε ηλικία αλλά όχι σε δυναμική, Κιλιάν Εμπαπέ

«Οι μικροί έπαιζαν σαν να είναι… βετεράνοι», δήλωνε με ενθουσιασμό και καμάρι λίγο μετά από το ματς ο Μέμφις Ντεπάι, ο επιθετικός ηγέτης αυτής της ομάδας, ο παίκτης που κάνει το «κάτι παραπάνω» όταν χρειάζεται (κάποιες φορές και όταν δεν χρειάζεται), ο παίκτης που βάζει το αλατοπίπερο στο σύνολο του Κούμαν. Το πέναλτι που εκτέλεσε στο ματς με την Γαλλία ήταν το κερασάκι στην… πορτοκαλόπιτα!

Ο Μέμφις δείχνει πλέον έτοιμος (διότι ικανός ήταν πάντα) να πάρει πάνω του την εθνική Ολλανδίας. Κοντά και δίπλα σε αυτούς, βρίσκονται και οι Ντάμφρις (22) και Μπέργκβιν (21) της Αϊντχόφεν, ο πιο έμπειρος αλλά επίσης όχι μεγάλος Ντάλεϊ Μπλιντ, ο Ράιαν Μπάμπελ που ψάχνει τρόπους να μην πάει χαμένο το ταλέντο του, ο Μάρτεν Ντε Ρουν που ξεχωρίζει στο καμπιονάτο με την Αταλάντα, ο Νάθαν Ακέ, από πίσω έρχεται ο Ντιλροσάν που αποτελεί τον… μικρό Σάντσο της Μπουντεσλίγκα και πολλοί άλλοι. Κάτω από την εστία, ο Γιάσπερ Σίλεσεν υπενθυμίζει σε όλους ότι μπορεί να βρίσκεται στην τεράστια σκιά του Τερ Στέγκεν, αλλά παραμένει στην αφρόκρεμα των γκολκίπερ.

Ο Ρόναλντ Κούμαν βρήκε το κουμπί να κουρδίσει όλους αυτούς τους παίκτες που καλούνται να επαναφέρουν την εθνική Ολλανδίας εκεί που της αξίζει. Τα μηνύματα έχουν σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Το επόμενο τεστ είναι μέσα στη Γερμανία, η οποία θα προσπαθήσει να πάρει… δύο εκδικήσεις. Μία για την ήττα του Οκτωβρίου και μία για τον υποβιβασμό της στην 2η κατηγορία του Nations League! Ακόμα και εάν αποτύχει σε αυτό το τεστ, όλοι ξέρουν ότι οι διαδρομές των επιστροφών μετά από τις αποκλίσεις, είναι πολύ δύσκολες. Το κούρδισμα όμως έχει ξεκινήσει και οι «οράνιε» προχωρούν στο μέλλον ρίχοντας και τα απαραίτητα βλέμματα στο παρελθόν τους.

Παρασκήνια

Θέματα