Το… ασχημόπαπο των «κύκνων»

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν περιζήτητος και τώρα είναι σχεδόν στα… αζήτητα! Ο Ρενάτο Σάντσες περνάει δύσκολες στιγμές στην Πρέμιερ Λιγκ και στη Σουόνσι, όπου στάλθηκε δανεικός από την Μπάγερν Μονάχου για να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και να επιστρέψει το καλοκαίρι στη βάση του πιο έτοιμος στην προσπάθεια της καθιέρωσης. Ο νεαρός Πορτογάλος που εντυπωσίασε στο Euro 2016 με την εθνική του ομάδα που αναδείχθηκε και πρωταθλήητρια Ευρώπης, ενώ μέσα σε εκίνη τη σεζόν είχε προλάβει να… συστηθεί στον ποδοσφαιρικό κόσμο με μερικές εντυπωσιακές εμφανίσεις με τη φανέλα της Μπενφίκα. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη…

Η Μπάγερν κινήθηκε γρήγορα και κέρδισε στην κούρσα της απόκτησής του όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης που έπεφταν στα πόδια του νεαρού, εντυπωσιακού Πορτογάλου που σάρωνε τα βραβεία εκείνης της χρονιάς. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Για την ακρίβεια, ήταν πολύ διαφορετική.

Η πρώτη του χρονιά στην Μπάγερν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μεταβατική. Με τον Τσάμπι Αλόνσο να δεσπόζει στο κέντρο της ομάδας, τον Αρτούρο Βιδάλ να κάνει καλύτερα και με μεγαλύτερη εμπειρία όσα υποσχόταν ο 18χρονος Πορτογάλος και τον Φιλιπ Λαμ να δηλώνει πάντα παρών, αφού είχε προσαρμοστεί εκεί μετά από το πέρασμα του Γκουαρδιόλα, ο Ρενάτο Σάντσες έπαιρνε λίγο χρόνο συμμετοχής σε παιχνίδια που είχαν ήδη κριθεί ή σε αυτά που το ροτέισον ήταν απαραίτητο. Όποτε έπαιζε, ο Ρενάτο Σάντσες προσπαθούσε να αποδείξει ότι αξίζει περισσότερο χρόνο, αλλά στην Μπάγερν τα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα και έδειχνε να το γνωρίζει και ο ίδιος.

Η αρχή της πτώσης, οριοθετείται μάλλον στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Ο Φερνάντο Σάντος τον αφήνει εκτός αποστολής που πήγε στη Ρωσία για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και ενσωματώνεται στην εθνική U-21 της Πορτογαλίας που διεκδικεί το Euro. Ακόμα και εκεί, όμως, ο Ρενάτο Σάντσες μένει στον… πάγκο! Όταν μπαίνει, όμως, αλλάζει τα δεδομένα των αγώνων, αποδεικνύοντας ότι είναι ακόμα εκεί…  Παράλληλα, η Μπάγερν ψάχνει ομάδα να τον στείλει δανεικό και οι ομάδες κάνουν… ουρά στα γραφεία της Μπάγερν, η οποία αρνείται κατηγορηματικά να τον δώσει με κανονική μεταγραφή,, πιστεύοντας σαφώς ακόμα στην αξία του νεαρού παίκτη της. Από όλο τον καλό κόσμο που διεκδικεί δανεικό τον Ρενάτο Σάντσες, κερδισμένη βγαίνει σε μία… εντυπωσιακή εξέλιξη η… Σουόνσι! Ο σταρ του περασμένου καλοκαιριού, ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νεαρούς παίκτες της Ευρώπης, πηγαίνει στην Ουαλία και τους «κύκνους» για να αποδείξει με ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Κλειδί» για την επιτυχία της Σουόνσι, είναι ο προπονητής της Πολ Κλέμεντ, πρώην βοηθός του Αντσελότι στην Μπάγερν. Η Μπάγερν πόνταρε πολλά σε αυτόν και τη γνωριμία του με τον παίκτη, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα τα περίμεναν όλοι οι εμπλεκόμενοι της ιστορίας.

Οι πρώτες εμφανίσεις του Ρενάτο Σάντσες (με όλα τα βλέμματα και τις κάμερες πάνω του) δεν ήταν εντυπωσιακές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προμήνυαν αυτό που θα ακολουθούσε. Η απόδοση του νεαρού Πορτογάλου έπεφτε σταδιακά, μέχρι που έφτασε σε τόσο άσχημα επίπεδα που προκάλεσε την σκληρή κριτική των Άγγλων, από τα ΜΜΕ και τους παλαίμαχους σχολιαστές, ως τους φιλάθλους. Χαρακτηρισμοί όπως «αξιολύπητος», «αξιοθρήνητος», απόψεις όπως «εάν ήταν οποιοσδήποτε Άγγλος από τις Ακαδημίες δεν θα ξαναέπαιζε ποτέ στην Πρέμιερ Λιγκ», έκαναν ακόμα πιο βαρύ το κλίμα. Ο Κλέμεντ τον υπερασπιζόταν στις συνεντεύξεις Τύπου, αλλά στη συνέχεια τον τράβηξε στον πάγκο, για να προστατέψει και την ομάδα του και τον ίδιο, αλλά και τον παίκτη του.

Τα σενάρια για την επιστροφή του στο Μόναχο δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν, αφού στη Σουόνσι φαινόταν ότι δεν μπορούσε να προσφέρει. Ο Γιουπ Χάινκες, όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν τον… χρειάζεται, αφού το κέντρο της ομάδας του είναι γεμάτο. Ο δανεισμός του σε άλλη ομάδα είναι επίσης απαγορευτική, αφού με την ολιγόλεπτη συμμετοχή του στον τελικό του Σούπερ Καπ κόντρα στην Ντόρτμουντ τον Αύγουστο, έχει παίξει με δύο ομάδες (που είναι και το όριο της UEFA) στη σεζόν!

Η αγωνιστική του καθίζηση μοιάζει πολύ με αυτή του Μάριο Γκέτσε που όμως αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο «σούπερ Μάριο» του γερμανικού ποδοσφαίρου επέστρεψε πίσω στο σπίτι του για να πάει ξανά μπροστά. Ο Ρενάτο Σάντσες θα πρέπει να βγάλει τη χρονιά στη Σουόνσι. Μία χρονιά που μοιάζει χαμένη, αλλά που έχει ακόμα πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί και να δώσει στον Ρενάτο τον χρόνο για την αναγέννησή του και για να μην ολοκληρωθεί η μεταμόρφωσή του από «κύκνο» σε… ασχημόπαπο.

Παρασκήνια

Θέματα