Το ποδόσφαιρο στην εποχή του κορωνοϊού στην Νικαράγουα

Μία μόνο ομάδα από τις δέκα αντιδρά στη συνέχιση του πρωταθλήματος, σε μία χώρα όπου οι περισσότεροι σύλλογοι συνδέονται με το κράτος

Η Νικαράγουα είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες σε όλο τον κόσμο (η Λευκορωσία και το Μπουρουντί οι άλλες δύο), όπου συνεχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο. Οι αντιδράσεις φυσικά και είναι πολλές με παίκτες ως ένδειξη διαμαρτυρίας να παρατάσσονται πριν από την έναρξη των αγώνων φορώντας προστατευτικές μάσκες αλλά και γάντια. Η Ντιριαντζέν που είναι ο γηραιότερος σύλλογος της Νικαράγουα, και βρίσκεται στην 3η θέση και στο -4 από την κορυφή, είναι η ομάδα που έχει εκφράσει ανοικτά τη δυσαρέσκειά της για τη συνέχιση του πρωταθλήματος, με τον γενικό διευθυντής της, Σέρτζιο Σαλαζάρ να δηλώνει: «Οι παίκτες μας δεν θέλουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Φοβούνται πολύ και τους καταλαβαίνουμε. Θέλουμε να διακοπεί το πρωτάθλημα, αλλά όλα οι σύλλογοι ψήφισαν και η πλειοψηφία θέλει να συνεχιστεί».

Στην Νικαράγουα μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί πέντε κρούσματα κορωνοϊού και ένας θάνατος, με την Ντιριαντζέν να είναι η μοναδική από τις δέκα ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, η οποία στη σύσκεψη της Τρίτης ήταν αντίθετη στη συνέχιση της διοργάνωσης. Οι υπόλοιποι σύλλογοι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν μέχρι το Υπουργείο Υγείας της χώρας να πει ότι αυτό δεν είναι ασφαλές.

Στην Νικαράγουα οι περισσότερες ομάδες έχουν σχέση με την κυβέρνηση, η οποία τις χρηματοδοτεί, με την Ντιριαντζέν να μην είναι ανάμεσα σε αυτές. Ο πρόεδρος της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγα δεν επιθυμεί τη διακοπή των αθλητικών διοργανώσεων προκειμένου να μην φανεί ότι η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.

Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος, Καμίλο Βελάσκεθ στον αγγλικό «Guardian»: «Η μη διακοπή του πρωταθλήματος είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να παρουσιάσει μία κανονικότητα η οποία δεν υπάρχει. Από το 2018 (όταν έγιναν διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες), η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να δείξει ότι τα πράγματα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητά τους και μέρος αυτού είναι ο αθλητισμός. Ο κορωνοϊός έγινε μεγάλη απειλή γιατί φοβούνται γενική απεργία και το να κλείσουν τα πάντα θα το επιτρέψει αυτό. Οι παίκτες φοβούνται πάρα πολύ. Όταν το μοναδικό τους εισόδημα είναι από το ποδόσφαιρο και το κράτος πληρώνει τους μισθούς τους, μπορείτε να καταλάβετε γιατί παραμένουν σιωπηλοί».

Παίκτες από άλλες ομάδες εκτός της Ντιριαντζέν δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τον κορωνοϊό, με τον επιθετικό της Γουόλτερ Φερέτι (ομάδα που ανήκει στην αστυνομία της Νικαράγουα), Ντσον Φορμπς να δηλώνει: «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία από την πλευρά μου. Η δουλειά μου είναι να παίζω και από τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας δεν διακόπτει αυτές τις δραστηριότητες, τα πάντα συνεχίζονται κανονικά». Από την πλευρά του, ο Ισπανός μέσος της πρωτοπόρου Μανάγκουα (οι παίκτες της πληρώνονται από το γραφείο του δημάρχου της πρωτεύουσας), Πάμπλο Γκαγιέχο σχολίασε: «Αν ένιωθα ότι η υγεία μου ήταν σε κίνδυνο σίγουρα θα μιλούσα με το σύλλογο, όμως νιώθουμε ασφαλείς και αισθανόμαστε ότι τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί».

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν κάποια σημάδια στήριξης στη στάση της Ντιριαντζέν, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ρεάλ Μαδρίθ, η οποία είναι στην 7η θέση και είχε ανακοινώσει στα social media πως δεν θα κατέβει να αγωνιστεί στο παιχνίδι της με την Ρεάολ Εστέλι στις 22 Μαρτίου. Όμως το συγκεκριμένο μήνυμα… κατέβηκε μυστηριωδώς λίγη ώρα αργότερα και το ματς έγινε κανονικά.

Η άποψη του κόσμου στην Νικαράγουα είναι πως πρέπει να σταματήσει το πρωτάθλημα, με τον δημοσιογράφο Καμίλο Βαλέσκεθ να δηλώνει: «Δεν είναι άνετο για τους παίκτες, αλλά προτιμούν να φορούν μάσκες όταν αγωνίζονται. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η υγεία των ανθρώπων μας. Το ποδόσφαιρο πρέπει να σταματήσει».

Ένα από τα αστέρια της Ντιριαντζέν, ο Κοσταρικανός επιθετικός, Σεμπατιάν Μπαρκέρο πήρε άδεια και επέστρεψε στην πατρίδα του, ενώ στους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας είπαν από τη διοίκηση ότι δεν θα τους κατηγορήσουν για τίποτα αν αποφασίσουν να σταματήσουν να αγωνίζονται.

Παρασκήνια

Θέματα