Χτισμένη στις κούπες του Γιουρόπα Λιγκ

Την ημέρα των γενεθλίων της, η Ατλέτικο επιστρέφει στις (νέες, αλλά πολύ δυνατές) ευρωπαϊκές ρίζες της

Betfootball 26/04/18 - 16:43

Η Ατλέτικο Μαδρίτης βρίσκεται στο Λονδίνο για να γιορτάσει τα 115α γενέθλιά της! Το ταξίδι γενεθλίων, βεβαίως, μόνο… αναψυχής δεν είναι, αφού εκεί θα αντιμετωπίσει την Άρσεναλ στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Η διοργάνωση «μικρός αδερφός» του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι το σκαλοπάτι από το οποίο πέρασε η Ατλέτικο για να ανεβεί στο κορυφαίο επίπεδο που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Το ποδόσφαιρο που παίζει μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς, αλλά η συνταγή του Ντιέγκο Σιμεόνε την έχει μονιμοποιήσει στην ελίτ όχι μόνο του ισπανικού, αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Ατλέτικο γιορτάζει σήμερα τα 115α γενέθλιά της!

Η συμμετοχή της Ατλέτικο στη διοργάνωση (όπου… υποβιβάστηκε τον χειμώνα μένοντας στην 3η θέση στον όμιλο πίσω από τη Ρόμα και την Τσέλσι), μοιάζει με επιστροφή στις… ρίζες. Τουλάχιστον στις νέες ρίζες που μεγάλωσαν τα τελευταία δέκα χρόνια και δείχνουν να κρατούν με δύναμη και σιγουριά το δέντρο που μεγαλώνει και πετάει συνεχώς κλαδιά. Η Ατλέτικο είναι χτισμένη πάνω στις κούπες που κατέκτησε στο Γιουρόπα Λιγκ,, πριν να φτάσει στους τίτλους στην Ισπανία και στους δύο (έστω) χαμένους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο πρώτος από τους δύο τίτλους, με Ρέγιες, Αγουέρο και Φορλάν στο γήπεδο και τον Κίκε Φλόρες στον πάγκο ήρθε το 2010 όταν και νίκησε στον τελικό που έγινε στο Δουβλίνο τη Φούλαμ! Δύο χρόνια αργότερα, με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο, η Ατλέτικο κατέκτησε και πάλι το τρόπαιο, νικώντας την Μπιλμπάο στον ισπανικό εμφύλιο που έγινε στο Βουκουρέστι. Πρωταγωνιστής του τελικού ήταν ο Ραδαμέλ Φαλκάο που πέτυχε δύο γκολ με τον Ντιέγκο να προσθέτει ένα ακόμα για το τελικό 3-0. Από εκείνη την ομάδα, βρίσκονται στην Ατλέτικο ακόμα οι Χουανφράν, Φιλίπε Λουίς (που… έφυγε για την Τσέλσι και επέστρεψε), Γοδίν, Γκάμπι και Κόκε. Τα θεμέλια για τη συνέχεια είχαν μπει για τα καλά και ο θρίαμβος (4-1 με μεγάλο πρωταγωνιστή πάλι τον Κολομβιανό «τίγρη» στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ) ήταν η καλύτερη απόδειξη. Στο τέλος της σεζόν, η Ατλέτικο κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας, νικώντας στον τελικό τη Ρεάλ μετά από…25 παιχνίδια και 14 χρόνια! Οι «ροχιμπλάνκος» μεγάλωναν και την επόμενη σεζόν κατέκτησαν το ισπανικό πρωτάθλημα, το πανηγύρισαν μέσα στο «Καμπ Νου» και μετά από λίγες ημέρες πήγαν στη Λισαβόνα και στο «Ντα Λουζ» για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη… Ρεάλ. Η κεφαλιά του Ράμος στις καθυστερήσεις έστειλε τον τελικό στην παράταση και εκεί η Ρεάλ κατέκτησε την κούπα για 10 φορά στην Ιστορία της.

Δύο χρόνια αργότερα, η Ατλέτικο έφτασε ξανά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά έχασε ξανά από τη… Ρεάλ στο Μιλάνο, αυτή τη φορά στα πέναλτι!

Φέτος, παρά την μετακόμισή της στο νέο της σπίτι, το λαμπερό και υπερσύγχρονο «Γουάντα Μετροπολιτάνο», η σεζόν χαρακτηρίζεται μάλλον… περίεργη, με αρκετές άσχημες εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ. Παρόλα αυτά, έχει εξασφαλίσει από τον… Ιανουάριο την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και ήταν αυτή που πίεσε (έστω… διακριτικά) την Μπαρτσελόνα περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα. Ο Σιμεόνε, άλλωστε, ήταν πάντα λάτρης πρώτα του αποτελέσματος και μετά του θεάματος. Η συνταγή του έφερε τα ζητούμενα αποτελέσματα και η Ατλέτικο είναι ξανά σε ευρωπαϊκό ημιτελικό. Απόψε, την ημέρα των γενεθλίων της, θα παίξει με την Άρσεναλ, μία τελείως διαφορετική ομάδα στον ημιτελικό της διοργάνωσης πάνω στην οποία έχτισε τις σύγχρονες βάσεις της.

Οι ημέρες των γενεθλίων είναι πάντα οι πιο κατάλληλες να κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά πίσω, να θυμηθείς με περισσότερες λεπτομέρειες το παρελθόν, να δεις τη διαδρομή που διένυσες. Και η Ατλέτικο επιστρέφει απόψε στις ρίζες της, γιατί καμιά φορά απαιτείται να γυρίσεις πίσω για να πάρεις την απαιτούμενη φόρα για την συνέχεια.

Παρασκήνια

Θέματα