Ανακοινώθηκε και από την UEFA η αναβολή του Euro 2020

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου 2021

Η UEFA ανακοίνωσε επίσημα την αναβολή του Euro 2020, το οποίο μεταφέρθηκε για το 2021 και θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου. Όπως επίσης έγινε γνωστό, τα πλέι οφ για τα τελευταία εισιτήρια για το Euro, όπως και τα διεθνή φιλικά που ήταν προγραμματισμένα για το τέλος Μαρτίου, θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν αναφερόμενος στην απόφαση αναβολής του Euro 2020, σχολίασε: «Είμαστε στο τιμόνι ενός αθλήματος για το οποίο ζει και αναπνέει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που έχει μειωθεί από αυτόν τον αόρατο και γρήγορο αντίπαλο. Κατά καιρούς, οι ποδοσφαιρικές κοινότητες πρέπει να επιδεικνύουν ευθύνη, ενότητα, αλληλεγγύη και αλτρουισμό.

Η υγεία των φιλάθλων, του προσωπικού και των παικτών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και με αυτό το πνεύμα, η UEFA κατέθεσε μια σειρά επιλογών έτσι ώστε οι διοργανώσεις να μπορέσουν να ολοκληρωθούν με ασφάλεια αυτή την σεζόν και είμαι περήφανος για την ανταπόκριση των συναδέλφων μου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Υπήρξε ένα πραγματικό πνεύμα συνεργασίας, με όλους να αναγνωρίζουν ότι έπρεπε να θυσιάσουν κάτι για να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό ότι, ως όργανο διοίκησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA οδήγησε τη διαδικασία και έκανε τη μεγαλύτερη θυσία. Η μετακίνηση του EURO 2020 έρχεται με τεράστιο κόστος για την UEFA, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεαστεί η ζωτική χρηματοδότηση των ομάδων, του γυναικείου ποδοσφαίρου και της ανάπτυξης του παιχνιδιού στις 55 χώρες μας. Ο σκοπός πέρα ​​από το κέρδος αποτέλεσε κατευθυντήρια αρχή στην λήψη αυτής της απόφασης για το καλό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο σύνολό του.

Το ποδόσφαιρο είναι μια αναζωογονητική και ισχυρή δύναμη στην κοινωνία. Η σκέψη να γιορτάσει ένα πανευρωπαϊκό φεστιβάλ ποδοσφαίρου σε κενά στάδια, με ερημικές ζώνες φιλάθλων, ενώ η ηπειρωτική χώρα μένει απομονωμένη, είναι κάτι που δεν θα έδινε χαρά και δεν μπορούσαμε να δεχθούμε να γιορτάσουμε έτσι την 60ή επέτειο της διοργάνωσης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων, τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και την FIFPro Europe για το μεγάλο έργο τους σήμερα και για τη συνεργασία τους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τις 55 εθνικές ενώσεις, τους προέδρους και τους γενικούς γραμματείς και τους συναδέλφους μου από την εκτελεστική επιτροπή για την υποστήριξή τους και τις σοφές αποφάσεις τους. Οι τελευταίες λεπτομέρειες θα εκπονηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες, αλλά συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές και αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Όλοι έχουμε δείξει ότι είμαστε υπεύθυνοι ηγέτες. Έχουμε επιδείξει αλληλεγγύη και ενότητα. Ο σκοπός είναι πάνω ​​από το κέρδος. Το έχουμε επιτύχει αυτό σήμερα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Αλεχάντρο Ντομίνγκες και την CONMEBOL, οι οποίοι συμφώνησαν να μεταφέρουν το Copa America 2020, προκειμένου να ακολουθήσουν τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών δημόσιας υγείας για την εφαρμογή ακραίων μέτρων και που είχαν ως αποτέλεσμα και την αναβολή του EURO 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι σύλλογοι και τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη θα έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα όσον αφορά στη διαθεσιμότητα των παικτών τους. Αυτές οι κοινές προσπάθειες και ειδικά αυτή η συντονισμένη και υπεύθυνη απόφαση εκτιμούνται βαθιά από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη FIFA και τον πρόεδρό της, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται για να πετύχει αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα. Εν όψει αυτής της κρίσης, το ποδόσφαιρο έχει δείξει την καλύτερη πλευρά του με ανοιχτό πνεύμα, αλληλεγγύη και ανοχή».

‘Οσον αφορά τη συνέχιση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, αποφάσεις θα παρθούν το επόμενο διάστημα.

Παρασκήνια

Θέματα