Το προπονητικό φαινόμενο Γιούλιαν Νάγκελσμαν

Από τις εισαγωγικές εξετάσεις στην πυροσβεστική στους πάγκους και τις αμέτρητες επιτυχίες με Χόφενχαϊμ και Λειψία

Ιστορική ημέρα η χθεσινή για την Λειψία αλλά και για τον τεχνικό της, Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Οι «ταύροι» με την πρόκριση τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα ημιτελικά του Τσαμπιονς Λιγκ, έγιναν η ομάδα με το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας παικτών που προκρίνεται στην κορυφαία τετράδα της διοργάνωσης, όσο και ο πιο νέος σε σύσταση σύλλογος που καταφέρνει κάτι τόσο σημαντικό. Παράλληλα όμως, ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, έγινε ο νεότερος τεχνικός που καταφέρνει να βρεθεί στην ημιτελική φάση του Τσαμπιονς Λιγκ. Αυτό, μόνο μικρό κατόρθωμα δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς ο 33χρονος έχει καταφέρει στα πέντε χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, θα δημιουργήσει μοναδικά ρεκόρ. Στα 28 του χρόνια έγινε ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Bundesliga υπογράφοντας στη Χόφενχαϊμ.
Ο Γερμανός ανέλαβε τους «χωριάτες» στην 17η θέση, 7 πόντους πίσω από τη 15η θέση της σωτηρίας. Κέρδισε 7 στους 14 αγώνες του δεύτερου γύρου της Μπουντεσλίγκα και έμεινε στην κατηγορία.
Την αμέσως επόμενη σεζόν βγαίνει 4ος στη Bundesliga και βγάζει τη Χόφενχαϊμ για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Champions League.

Την ίδια χρονιά αναδεικνύεται σε προπονητή της σεζόν στην Μπουντεσλίγκα.

Στα 31 του απέρριψε τον πάγκο της Ρεάλ.
Στη πρώτη του σεζόν με τη Λειψία βγαίνει 3ος στη Bundesliga.
Στα 32 του έγινε ο νεότερος προπονητής που κέρδισε νοκ άουτ φάση Champions League.
Στα 33 του έγινε ο νεότερος προπονητής που πέρασε στα ημιτελικά του Champions League.

Η ατυχία και το πεπρωμένο

Ο Νάγκελσμαν όταν προπονούσε την U19 της Χόφενχαϊμ

Σε ηλικία 20 ετών έχασε τον πατέρα του, ενώ μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όνειρο του να γίνει ποδοσφαιριστής. Ένας τραυματισμός στο γόνατο ήταν το τελειωτικό χτύπημα. «Δεν είχα πολύ χρόνο για να είμαι νέος», λέει ο ίδιος, που αναγκάστηκε να στηρίξει την οικογένειά του και να ωριμάσει πολύ γρήγορα. Μέχρι και από εκπαίδευση για να γίνει πυροσβέστης πέρασε! «Δεν είμαι παιδί-θαύμα. Δούλεψα σκληρά για να μάθω να κάνω αυτή τη δουλειά», θα πει σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις. Εδώ και δύο χρόνια, είναι ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Bundelsiga και νεότερος από 88 παίκτες στην κατηγορία για το 2015! Με τον Σάντρο Βάγκνερ, μάλιστα, που υπό τις οδηγίες του κλήθηκε μέχρι και την εθνική Γερμανίας, είχαν παίξει στο ντέρμπι της δεύτερης ομάδας της Μόναχο 1860 με την αντίστοιχη της Μπάγερν ως αντίπαλοι… Όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Χόφεχναϊμ, είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως μία λέξη για να περιγράψει την απόφαση του τεχνικού διευθυντή Ρόζεν και του ιδιοκτήτη Χοπ. «Schnapsidee», είναι η ιδέα όταν μιλάει το αλκοόλ… Δύο χρόνια και κάτι αργότερα, όλοι στη Χόφενχαϊμ νιώθουν δικαιωμένοι. «Θέλω να μείνει για πολλά χρόνια μαζί μας», ήταν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Χοπ στην τελετή βράβευσης του Νάγκελσμαν από την Ομοσπονδία η οποία τον ανακήρυξε κορυφαίο τεχνικό για την σεζόν 2015-2016. «Κάποια μέρα θα είναι προπονητής μίας μεγάλης ομάδας», ολοκλήρωσε ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος.

Η μετακίνηση του στην Λειψία

Την άνοιξη του 2018 η Λειψία θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της συμφωνίας με τον 31χρονο τότε Νάγκελσμαν. Η είδηση θα κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς ο Γερμανός θα έχει απορρίψει νωρίτερα τις Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης. Όπως θα δηλώσει κατά την παρουσίαση του από τους «ταύρους» το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς «Κάνω σταδιακά βήματα στην καριέρα μου, προκειμένου να προετοιμαστώ για το βήμα παραπάνω, όταν νιώθω ψυχολογικά έτοιμος. Θεωρώ πως τώρα η καλύτερη επιλογή ήταν η Λειψία, προερχόμενος από μια ομάδα όπως η Χοφενχάιμ που δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο και μπορώ να μπω στο κλίμα του συλλόγου». Ενώ για την θητεία του στην Χοφενχάιμ, θα τονίσει «Κέρδισα το πρωτάθλημα με την U19 και είχα τέτοια συναισθήματα που έβαλα τα κλάματα. Θέλω να το ζήσω ξανά. Μπορώ μόνο να φανταστώ πώς θα νιώσω αν κερδίσω έναν τίτλο ξανά», είχε αποκαλύψει πριν λίγους μήνες και φαίνεται ότι σύντομα θα κάνει το βήμα, που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει την κορυφή. Η συμμετοχή στα ημιτελικά του Τσαμπιονς Λιγκ με την Λειψία άλλωστε, μόνο μικρό κατόρθωμα δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς προέρχεται από εξαιρετική σεζόν και στην Μπουντεσλίγκα, με την κατοχύρωση της 3ης θέσης (δύο σερί σεζόν).

Φαίνεται, πως το «άστρο» του Νάγκελσμαν είναι φωτεινό και τον οδηγεί με σταδιακά βήματα και σταθερό ρυθμό προς την κορυφή. Μέχρι τότε, στο λεωφορείο της αποστολής θα κυριαρχούν οι ήχοι των Red Hot Chili Peppers, που ο ίδιος έχει επιλέξει, και η ομάδα του θα διασκεδάζει την Bundesliga, όπως έκανε κάποτε ο Κλοπ με το rock ‘n’ roll ποδόσφαιρό του. Τώρα, στην βελτιωμένη του έκδοση.
«Με φωνάζουν κύριο μόνο οι παίκτες που με είχαν προπονητή στις μικρές ομάδες της Χόφενχαϊμ», αποκάλυψε ο Νάγκελσμαν, που σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους του έχει αποφασίσει να βρίσκεται στο ίδιο γραφείο με τους συνεργάτες του και να έχει στενή επαφή με τους παίκτες του. «Το 35-40% είναι τακτική. Το υπόλοιπο είναι επικοινωνία». Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός προπονητή σύμφωνα με τον προπονητή της Λειψίας. Κανένα από τα δύο δεν φτάνει μόνο του, ενώ αν η παραπάνω ισορροπία διαταραχθεί, τότε η επιτυχία δεν θα έρθει, τονίζει. Αυτό το ποσοστό της τακτικής, όμως, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Νάγκελσμαν δεν είναι δογματικός. Έχει πάρει στοιχεία του πρέσινγκ του Κλοπ και της κατοχής από τους Γκουαρδιόλα και Τούχελ, των οποίων τους αγωνιστικούς τρόπους παρακολούθησε εντατικά. «Αν δώσουμε χρόνο στον αντίπαλο, αυτός θα έχει προλάβει να οργανωθεί». Αντιθέτως, αν χρειαστεί οι παίκτες του να παίξουν παιχνίδι κατοχής μπορούν να το κάνουν εξαιρετικά. «Η αρχή της διπλής επαφής. Κοντρόλ και πάσα», είναι αυτή που κάνει τη διαφορά σε αυτή την περίπτωση. Ο Νάγκελσμαν έχει πίσω του μία επιστημονική ομάδα, που επί θητείας του στην Χοφενχάιμ επιφορτίστηκε με το να βρει τρόπους, ώστε να βελτιωθεί η επιθετική λειτουργία. Κατέληξαν σε αυτό που ονομάστηκε «Deckungsschatten», στη «σκιά του μάρκινγκ». Είναι η περίπτωση που οι παίκτες του δεν μπορούν να δεχθούν την μπάλα, επειδή ο αντίπαλος έχει κλείσει τους διαδρόμους.

Ο Νάγκελσμαν είναι εκείνος που εκφράζει στον μεγαλύτερο βαθμό την φιλοσοφία των γερμανών τεχνικών και έχει το καλύτερο ποσοστό νικών στην ιστορία της Χόφενχαϊμ. Η προσαρμοστικότητα της ομάδας του ήταν εντυπωσιακή, τόσο με τους «χωριάτες», όσο και τώρα με τους «ταύρους». «Είναι θέμα 10 μέτρων αν παίζεις με 4-4-2 ή με 4-2-3-1», λέει, χωρίς κανένα από τα δύο να είναι το αγαπημένο του. Τη σταθερότητα φέρνουν οι πέντε αμυντικοί (5-3-2), που μπορούν πολύ εύκολα να αλλάξουν σε 4-2-4. «Μπορείς να δεις μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά αν το πλάνο σου είναι το κατάλληλο. Και οι παίκτες θα πρέπει να μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα σε κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι κάτι που δουλεύουμε συνέχεια». Δουλεύοντας δίπλα στον Τούχελ στην Άουγκσμπουργκ είδε με πόση ένταση δούλευε στις προπονήσεις ο νυν τεχνικός της Παρί Σεν Ζερμέν. Έτσι, κάνει κάτι ανάλογο, δίνοντας πολλές πληροφορίες στους παίκτες του. «Αν μάθουν τέσσερα από τα δέκα πράγματα που τους δείχνω, τότε θα είμαι πολύ ικανοποιημένος. Το προτιμώ από το να τους δίνω πέντε και να μαθαίνουν τα δύο». Αυτή η «υπερφόρτωση» είναι εσκεμμένη. Μετά τα παιχνίδια, όμως, είναι ελεύθεροι, ενώ μία φορά την εβδομάδα η προπόνηση περιλαμβάνει μόνο μπάλα, προκειμένου το μυαλό τους να αδειάσει και να γίνει πιο δεκτικό στις επόμενες πληροφορίες. Κάπως έτσι ήρθε και η προσθήκη ενός drone στην προπόνηση, που πάντα θα πρέπει να παραμένει και διασκεδαστική. «Μπορείς να είσαι επιτυχημένος μόνο αν δεν έχεις άγχος και το διασκεδάζεις», είναι το μότο του. Δίπλα του ένας… κρυφός επιστημονικός συνεργάτης, το όνομα του οποίου κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό. «Με ενημερώνει για οτιδήποτε νέο στο επιστημονικό τοπίο και με βοηθάει στον τομέα της ψυχολογίας», είναι το μόνο που μπορεί να πει.

Στην πρώτη του γεμάτη σεζόν υπήρξε ακόμη ένας παράγοντας που τον οδηγεί στην επιτυχία. Απλά δεν φοβάται την αποτυχία ή την απόλυση. «Δεν χρειάζομαι την Bundesliga για να είμαι ευτυχισμένος. Μπορώ πάντα να επιστρέψω στο να προπονώ μικρές ηλικίες και να είμαι ικανοποιημένος».

Παρασκήνια

Θέματα